Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci naléhají na Šabatovou. Vyřešila přes 7300 stížností

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Brno - Na veřejnou ochránkyni práv se za poslední 2,5 roku obrátilo s žádostí o pomoc 7310 stěžovatelů nad 60 let. Jejich podněty tvoří třetinu z celkového počtu stížností, kterými se Anna Šabatová dosud zabývala.

Ve stížnostech seniorů ohledně důchodů se jedná nejčastěji o starobní důchody, a to nejen české, ale i se zahraniční účastí u seniorů, kteří část života pracovali v cizině. Dále se stížnosti týkají hornických či invalidních důchodů.

"Většinu podnětů seniorů se nám daří úspěšně řešit. Především v důchodových otázkách, pokud zjistíme pochybení, obvykle dosáhneme pro stěžovatele i rychlé nápravy," uvedla Šabatová. Neznamená to podle ní vždy stotisícové doplatky, ale pro řadu seniorů představuje i zvýšení důchodu třeba jen o 500 korun významné zlepšení situace.

Druhou největší oblastí, kde se senioři dlouhodobě potýkají s problémy, jsou exekuce. Úřad ohledně tohoto dostal 355 podnětů. "Neustále se opakují případy seniorů, jejichž zoufalou životní situaci nezpůsobila nezodpovědnost ale spíš neznalost, neschopnost odmítnout či podlehnutí nátlaku obchodníků na uzavření nevýhodných kupních smluv," uvedla ombudsmanka.

Značná část stížností podle mluvčí souvisí také s bydlením. Senioři, zejména osamělí, mají potíže finančně zvládnout bydlení a náklady na domácnost. Mnoho podnětů se týká i nákladů na energie. Podle ochránkyně se v této oblasti výrazně projevuje dlouhodobá absence sociálního bydlení, které by umožnilo seniorům žít i ve vyšším věku samostatně.

Zítřejší Mezinárodní den seniorů má připomínat postavení a význam starších lidí ve společnosti, upozornil server ochrance.cz. Přestože OSN již před 25 lety přijalo zásady pro seniory a vyzvalo členské státy, aby je naplňovaly, každodenní praxe veřejné ochránkyně práv ukazuje, že život českých seniorů ne vždy myšlenkám těchto zásad odpovídá.

Senioři by například měli mít možnost zůstávat aktivně zapojeni do společnosti, předávat zkušenosti mladším generacím, měli by mít možnost pracovat a podílet se na rozhodování, kdy a jak rychle z pracovního života odejdou. Vzhledem k tomu, že senioři patří ke skupinám zvlášť ohroženým, měli by mít přístup ke zdravotní péči, sociálním službám, ale i právní pomoci. Samozřejmostí musí být respektování jejich lidské důstojnosti a nezávislosti.

Témata:  důchodci Anna Šabatová

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy