Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tažení proti Haškovi? jeho oponenti mohou tvrdě narazit, varuje politolog

Michal Hašek /ČSSD/, místopředseda strany
Michal Hašek /ČSSD/, místopředseda strany
Foto: Reprofoto ČT

Brno - Hnutí ANO, TOP 09 s Žít Brno a Strana zelených odmítají po volbách spolupracovat s nynějším jihomoravským hejtmanem a lídrem ČSSD Michalem Haškem, kterého označili za nedůvěryhodného. Dle politologa mu tím ale mohou paradoxně pomoci.

ANO, zelení i TOP 09 s Žít Brno se vymezili proti Haškovi kvůli kauze lobbistky Jany Mrencové, které kraj podle jeho bývalé mluvčí Denisy Kapitančikové platil peníze za neodvedenou práci.

"Lže a denně vidíme, že dělá věci jen povrchově, aby se zalíbil voličům. Stříhá pásky, předává auta, ale jinak skutek utek," uvedl lídr ANO a ředitel městských strážníků Bohumil Šimek na adresu Haška.

Podobně jedničku ČSSD vidí i lídr zelených Jiří Hlavenka a lídr TOP 09 s Žít Brno Jan Vitula. "Nevylučujeme žádnou demokratickou stranu ze spolupráce, ale ČSSD pod vedením Haška je pro nás neakceptovatelná," uvedl Vitula.

Podle politologa Stanislava Balíka není vymezování politiků některých stran vůči politikům jiných stran neobvyklé. "Zažili jsme to u Paroubka, Zemana, Klause a vidíme to i v zahraničí. Na jižní Moravě mám pocit, že je to snaha zopakovat brněnský model. Žít Brno se před dvěma lety vymezilo proti primátorovi Romanu Onderkovi a udělalo z něj symbol všeho zla. Díky tomu oslovili větší část voličů a nyní se to zkouší znovu," uvedl Balík.

Podle něj je však otázkou, zda to opět vyjde. "Kraj je rozdílný. Antihaškovská nálada v některých brněnských kruzích nemusí platit v Blansku a už vůbec ne v Hodoníně. Nemyslím si, že je Hašek neoblíbený politik, naopak většinu svých aktuálních soupeřů politicky převyšuje o několik úrovní," řekl Balík. Míní, že kritika hejtmana nemusí fungovat. "Když z něj soupeři dělají hlavní symbol, dělají mu tím službu, protože ukazují, že on je kraj," dodal politolog.

"ANO, zelení a bohužel i TOP 09 s Žít Brno dopředu vzkazují voličům, že kašlou na jejich hlasy. Vsadili na strašení Haškem, my nabízíme konkrétní řešení problémů jižní Moravy. Osobně věřím v rozum Jihomoravanů," uvedl Hašek,

"Budeme jednat se všemi stranami vyjma KSČM a extrémistů, takže případně i s ČSSD s Haškem v čele. Koalice není o jednom člověku, ale o spolupráci stran a konkrétních cílech," řekl lídr lidovců Roman Celý. Dodal však, že kauzy kolem Haška nepřispívají důvěryhodnosti kraje.

Témata:  Michal Hašek Jihomoravský kraj Krajské volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy