reklama

„To, že Maďaři, Češi, Slováci i další evropské národy odmítají Bruselem nadiktované povinné kvóty na uprchlíky, ví každý. Viktor Orbán se přesto populisticky rozhodl využít (či zneužít?) tohoto faktu k uspořádání zcela zbytečného a finančně i politicky nákladného referenda ke svému prospěchu," komentuje uspořádání referenda bývalý europoslanec a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

Poukazuje, že mu to kvůli nízké volební účasti nevyšlo. „Je to dobře. Populistický maďarský premiér se v očích domácí i evropské veřejnosti ztrapnil, a Maďaři ukázali, že i ve střední Evropě má populismus své meze. To samozřejmě nemění nic na situaci, že Maďaři, stejně jako Češi, zcela nesmyslné, chybné a Evropu rozdělující povinné kvóty nadále odmítají," dodal na svém facebookovém profilu.

K víkendovému dění v Maďarsku se vrátil i politolog Petr Robejšek, který se ale vyjadřuje mnohem mírněji. Maďarské referendum podle něj dopadlo dle očekávání. „Pozoruhodné byly spíše jeho okolnosti. Řekly nám hodně o reprezentativní demokracii a o moudrosti většiny. V chaotickém světě dneška jsou politici často konfrontováni s překvapivými a zlomovými procesy, které v okamžiku jejich zvolení nikdo nepředpokládal a pro jejichž řešení tudíž nemají mandát. Je proto na místě, když se vláda zeptá celé společnosti. Tím, že Viktor Orbán vyhlásil referendum dokázal, že správně chápe pojem reprezentativní demokracie a chce vládnout s lidmi a ne nad nimi," domnívá se politolog.

Poukazuje také, že demokratické vládnutí v dnešním chaotickém světě nemůže být paušálně legitimizováno pouze jednou za 4-5 let. „Vlády prospějí jak prosaditelnosti svých plánů tak i své vlastní stabilitě, když při zlomových rozhodnutích konzultují celou společnost a opřou se o rezervoár jejich zkušeností. Volební chování maďarských voličů dokládá moudrost masy, na kterou v debatě s odpůrci referenda v posledních týdnech opakovaně upozorňuji. Realistovi je přece jasné, že Maďaři nepodlehli Orbánovu vymývání mozku proti přijímání migrantů; to by jich jistě přišlo k volebním urnám zřetelně nad 50 procent,"komentuje účast Robejšek.

Naopak podle něj lidé správně odhadli jednak převládající postoj ve společnosti a také to, že jej vláda bude respektovat. „Neušlo jim ani to, že boj o kvóty je již pro Brusel prohraný a výsledkem všech těchto úvah byla volební účast pod padesáti procenty. A jen na okraj. Proč vlastně nejsou ve výsledku referenda viditelní Orbánovi odpůrci, o jejichž (zřejmě spíše domnělé) početnosti nás média tak neúnavně informují? Měli přece možnost použít referendum o migrantech k tomu, aby dali najevo, že ve společnosti existuje masivní opozice proti celkovému kurzu Orbánovy vlády." dodal politolog.