reklama

Vědci z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se věnují výzkumu mechanismu, kterým by bylo možné přeprogramovat buňky, které tvoří trávicí enzymy, na buňky produkující inzulín. Podle nich tato metoda dává pacientům šanci na úplné uzdravení. Informovala o tom mluvčí IKEM Veronika Velcová.

Cukrovkou prvního typu, během které postupně odumírají ve slinivce břišní buňky, v Česku trpí asi pět až deset procent diabetiků, podle IKEM zhruba 60.000 lidí. Pacienti musí brát inzulín. Když se dávka nedá přesně, hladiny cukru prudce klesnou a nemocný upadne do bezvědomí.

V IKEM toto onemocnění dlouhodobě léčí transplantací slinivky či buněk z ní, Langerhansových ostrůvků. Nemocným se po operaci začne v těle tvořit inzulin, takže ho nemusejí brát, nebo dávky výrazně omezí. Ročně zvládne nemocnice ale jen několik desítek transplantací, pacient navíc poté musí užívat léky, které oslabují jeho imunitní systém tak, aby jeho tělo neodmítlo transplantovanou tkáň.

Poslední dva roky se proto v IKEM věnují výzkumu, kdy by se k léčbě využily vlastní buňky pacienta, které by se bezpečně přeměnily na buňky produkující inzulín.