Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes skončila smlouva na dodávky konopí. Bude se hledat nový dodavatel

Konopné pole
Konopné pole
Foto: Konopnyshop.cz

Praha - 5. října končí smlouva, kterou měl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) s pěstitelem léčebného konopí, firmou Elkoplast Slušovice. SÚKL plánuje vypsat zakázku na nového dodavatele. Lékařské konopí je v Česku dostupné výhradně na elektronický recept s omezením. Běžně nabízené konopné produkty v lékárnách jsou z technického konopí, tedy téměř bez THC.

"V následujících dnech SÚKL zveřejní zadávací dokumentaci na novou veřejnou zakázku na dodávku léčebného konopí tak, aby byla jeho dostupnost pro české pacienty zajištěna," uvedla mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová.

Dosavadní smlouva měla zajistit dodávku 40 kilogramů léčebného konopí ve čtyřech dodávkách, lékový ústav ale od firmy převzal jen 11,2 kilogramu. První dodávku léčebného konopí poskytl Elkoplast na základě nizozemského dokladu o jakosti. Certifikát ale nezahrnoval kompletní rozsah analýz podle české legislativy. Pěstitel dostal výjimku, chystané další dodávky měl doprovodit certifikátem české laboratoře, která ale v Česku údajně není.

"Předmětem kupní smlouvy může být pouze konopí, které odpovídá podmínkám stanoveným uzavřenou smlouvou. Takové však neměl pěstitel k dispozici, proto takové konopí pro léčebné použití SÚKL nemohl převzít a zaplatit za něj," uvedla Přinesdomová.

Od března letošního roku do dneška bylo podle SÚKL v lékárnách vydáno celkem asi 1,7 kilogramu konopí pro léčebné použití, a to měsíčně v průměru zhruba 20 pacientům. Rámcovou smlouvu, na jejímž základě mohou lékárny objednávat české konopí, mělo v srpnu se SÚKL uzavřeno 20 lékáren. Předepisovat léčebné konopí mohlo 13 lékařů.

Témata:  zdravotnictví konopí Státní Ústav Pro Kontrolu Léčiv (SÚKL)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy