Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokrok v kauze VoZP? Správní rada rozhodne, kdo pojišťovnu povede

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Správní rada VoZP 20. října rozhodne, kdo dál pojišťovnu povede. Dnes se na tom dohodli zástupci ministerstev zdravotnictví, financí a obrany.

Nikdo z nich netrvá na tom, aby na místě ředitele zůstal Karel Štein, kterého se správní rada pokusila v září odvolat. 

Zástupci ministerstev se po dnešku ale nadále neshodnou na tom, zda byl Štein právoplatně odvolán. Finance a obrana, spravované hnutím ANO, považují Šteina, kterého policie stíhá kvůli nehospodárnému nakládání s penězi, za odvolaného. Podle ministerstva zdravotnictví, v jehož čele je sociální demokrat Svatopluk Němeček, bylo jeho sesazení protiprávní.

Jedním z argumentů ministerstva zdravotnictví je to, že o Šteinově odvolání tehdy hlasovali dva členové rady, jejichž členství je zpochybňováno. Jde o zástupce neziskové organizace Svaz vojáků z povolání Armády České republiky. Do správní rady byli zvoleni zřejmě na základě ustanovení ze statutu pojišťovny, v kterém se píše, že členem orgánu může být člen odborové organizace. Svaz ale není odborovou organizací, navíc vojáci nesmějí být členy odborů.

Náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar novinářům také řekl, že během jednání dostal informace, podle nichž soud ve věci zpochybněného členství dnes rozhodl. "Mám je zprostředkovaně, ale slyšel jsem, že soud dnes vydal předběžné opatření, kterým údajně zakázal těm dvěma členům účastnit se správní rady," řekl Policar.

Témata:  Vojenská zdravotní pojišťovna Karel Štein Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy