Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potomek Valdštejnů se požadovaných pozemků v Praze nedočká, soud žalobu zamítl

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Potomek šlechtického rodu Valdštejnů Ernst Waldstein Wartenberg, který se domáhal vydání zkonfiskovaných pozemků na Malé Straně a Hradčanech, s žalobou neuspěl. Pravomocně ji zamítl Městský soud v Praze. Stát nemovitosti zabavil na základě Benešových dekretů.

Některé z pozemků, na které si Wartenberg činil nárok, leží přímo u sídla horní komory Parlamentu.

Wartenbergova otce Karla odsoudil mimořádný lidový soud v České Lípě v roce 1946 k roku těžkého žaláře a ke ztrátě občanské cti a veškerého majetku za to, že "byl v době zvýšeného ohrožení republiky členem NSFK, tedy organizace podobné povahy jako SS". Jeho syn v restitučních sporech dlouhodobě poukazuje na to, že letecký spolek NSFK rozhodně nebyl organizací podobnou fašistickým organizacím.

Žalobu nepravomocně zamítl již v prosinci 2014 Obvodní soud pro Prahu 1. Z jeho verdiktu vyplývá, že Wartenberg se domáhal zrušení příslušných rozhodnutí pozemkového úřadu s tím, že není jasné, podle jakého dekretu byly pozemky zkonfiskovány. Soudce ale konstatoval, že ke zrušení rozhodnutí není důvod, protože žalobcův otec nesplnil zákonnou podmínku zpětného nabytí občanství.

Žalobce také tvrdí, že otec se nikdy nepřihlásil k německé národnosti, protože v tomto smyslu nikdy nepodepsal žádnou sčítací listinu. Touto otázkou se české soudy zabývaly opakovaně. Zjistily, že při sčítání lidu z prosince 1930 měl Karel v úředních arších uvedenu státní příslušnost československou a národnost německou, v květnu 1939 pak v kolonce státní příslušnosti stojí "Deutsches Reich", národnost i mateřská řeč německá.

Jeho syn tvrdí, že otec v době provádění sčítání ani jednou osobně nebyl v místě bydliště, a že se tedy k německé národnosti sám nepřihlásil. S tím justice nesouhlasí. Arch totiž podepsala Waldsteinova manželka Marie, rozená Kinsky.

Témata:  restituce Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy