Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hejtman Novák o ANO: Jeho vítězství je jen trend

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Lídr ČSSD a moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) míní, že vítězství hnutí ANO je trendovou záležitostí a odrazem celostátní politiky.

ČTK to dnes řekl v reakci na výsledky krajských voleb, v nichž sociální demokraté proti roku 2012 ztratili zhruba 11 procent hlasů.

"Výsledky respektujeme, voliči rozdali karty. Je to trendová záležitost, je to odraz celostátní politiky. Když se podíváme napříč všemi kraji, tak ve dvou jsme zvítězili, mnohdy jsme se propadli ještě hůř než na druhé místo. Je to obrovský propad pro sociální demokracii a vzestup hnutí ANO. Je to přesný opak toho, co bylo před osmi lety, kdy zažila sociální demokracie naopak razantní vzestup," řekl Novák.

S lídrem vítězného hnutí ANO a rektorem Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivem Vondrákem již mluvil a blahopřál mu k vítězství. "Když jsem mu blahopřál, říkal jsem mu, že čekám na telefon, tak uvidíme," uvedl k možnému vývoji koaličního vyjednávání Novák. Vondrák však ČTK řekl, že se v první řadě chystá oslovit ODS a KDU-ČSL. Mandáty by podle Vondráka na vytvoření této trojkoalice měly stačit.

Témata:  Hnutí ANO Miroslav Novák Sociální demokracie (SOCDEM) volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy