reklama

ODS ztratila 31 procent, od sociálních demokratů odešlo jinam 23 procent voličů. Také hnutí ANO přišlo zhruba o čtvrtinu hlasů. Vyplývá to z výsledků průzkumu chování od agentury Median pro Českou televizi. Podle sociologa Daniela Prokopa z Medianu jen od ČSSD odešla k ANO zhruba desetina až 15 procent voličů, opačným směrem nikdo nezamířil.

TOP 09 dokázala podle Prokopa opět oslovit velmi málo svých dřívějších voličů. Neúčast přitom nebyla jediným důvodem, řada z nich volila STAN, koalice a menší strany. Od ČSSD odešlo 23 procent voličů jinam, zejména k ANO. "Od ČSSD k ANO odešlo od desetiny až 15 procent voličů, naopak přelivy neexistují," uvedl Prokop. Hnutí ANO sbíralo kromě voličů ČSSD i voliče KSČM. Šlo zejména o voliče starší 55 let, což se nemusí v příštích volbách opakovat, dodal Prokop.

Z lidí, kteří nešli k volbám, by ANO volilo 26 procent občanů. V případě volební účasti kolem 40 procent by tak ANO získalo možná 22 až 23 procent hlasů, vypočetl Prokop. Podle něj však neúčast u voleb nejvíce poškodila TOP 09 a piráty. Nevoličů, kteří byli schopni v průzkumu říct stranu, kterou by v případě účasti volili, bylo u každé z těchto dvou stran deset procent.