Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Olomouckém kraji vzniká koalice ANO s ČSSD, jedná i s ODS a Koalicí

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Vítězné hnutí ANO se v Olomouckém kraji dohodlo na koaliční spolupráci s ČSSD, s níž ale nemá v zastupitelstvu potřebnou většinu.

Stejnou nabídku, podle které by ANO mělo obsadit funkci olomouckého hejtmana, proto dostala ještě ODS a Koalice pro Olomoucký kraj vytvořená KDU-ČSL a Stranou zelených. Vyjádření jejich zástupců očekává hnutí ANO odpoledne, řekl dnes ČTK lídr ANO Oto Košta.

Hnutí ANO spolu s ČSSD disponuje v pětapadesátičlenném olomouckém zastupitelstvu pouze 25 posty. Aby mohlo v kraji vládnout, potřebuje do koalice přibrat ještě nejméně jednoho partnera. "Základní půdorys pro další jednání tvoří ANO a ČSSD. Na tom jsme se už dohodli," uvedl Košta,

V 13:00 mají zástupci ANO přijít do sídla olomoucké ČSSD. "Pokud se nic mimořádného nestane, tak si tam sedneme s ČSSD jako základní kámen a budou probíhat koaliční jednání s ostatními partnery, kteří od nás dostali jasnou nabídku. Měli by tam dorazit," uvedl Košta.

Nabídka koaliční spolupráce, podle které by ANO obsadilo místo hejtmana, podle Košty vznikla po konzultaci s ČSSD.

Témata:  Hnutí ANO Olomoucký kraj Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy