Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Preferenční hlasy ženám uškodily, tvrdí Fórum 50%

Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
Volby do zastupitelstev krajů 7. a 8. října 2016.
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Preferenční hlasy v letošních krajských volbách ženám neprospěly. Bez nich by v zastupitelstvech krajů zasedlo 149 žen, tak získalo mandát jen 137 žen. Vyplývá to z analýzy společnosti Fórum 50%.

Podle ní se v žádném kraji kvůli přímé podpoře voličů nezvýšilo zastoupení žen v zastupitelstvech.

"Je to trochu začarovaný kruh. Veřejnost si vyrovnanější zastoupení žen a mužů přeje a preferenční hlasy jsou v současné době jedinou cestou, jak mohou voliči a voličky ženy podpořit. Zároveň však lidé preferenční hlasy nejčastěji udílí známým osobnostem, které zpravidla už ve významných pozicích jsou a kandidují spíš jako určité lákadlo," uvedla analytička Fóra 50% Veronika Šprincová.

Podle ní se situace nezlepší do doby, než změní svůj přístup samy strany a dají ženám šanci kandidovat z volitelných míst v dostatečném počtu. "Přitom příklady některých stran či krajů jasně ukazují, že když je vůle, schopných žen ochotných kandidovat se najde dostatek," doplnila Šprincová.

Podle údajů z volebního serveru Českého statistického úřadu budou ženy nyní tvořit 20,3 procenta krajských zastupitelů, po předchozích volbách v roce 2012 to bylo 19,9 procenta. Počet žen, které aktuálně získaly zastupitelský mandát, se tak od minule zvýšil o tři.

Témata:  ženy politika volby Volby 2016

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy