Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátní volby možná přinesou drobnou obměnu Sněmovny

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senátní volby by mohly přinést drobnou obměnu dolní parlamentní komory. Ve druhém kole senátních voleb, které se uskuteční příští pátek a sobotu, jsou čtyři poslanci.

Pokud by uspěli a stali se senátory, sněmovní mandát by jim zanikl. Na jejich místo by nastoupili náhradníci z příslušných kandidátních listin.

Změny ve Sněmovně by se týkaly výhradně vládních stran. Do Senátu se mohou dostat dva poslanci hnutí ANO a po jednom členovi dolní komory z ČSSD a z KDU-ČSL.

V případě ČSSD jde o ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, který se v senátním finále utká v Táboře s učitelem a starostou Mladé Vožice Jaroslavem Větrovským (za ANO). Pokud by Mládek Větrovského porazil, do Sněmovny by měl za sociální demokraty nastoupit patrně starosta Volyně Václav Valhoda.

Vyměnit dolní komoru za křeslo v komoře horní má šanci bývalá ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková. Místo ve Sněmovně by po Válkové měl v takovém případě zaujmout sociální antropolog Petr Kvíčala.

Poslancem ANO by se mohl stát taky právník Milan Feranec. Z KDU-ČSL by mohla přejít ze Sněmovny do Senátu Pavla Golasowská, kterou čeká v obvodu Frýdek Místek duel s vládním zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiřím Ciencialou.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy