Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD bude ve většině krajů v koalici? Sobotka něco naznačil

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD má reálnou šanci, že ve většině krajů bude součástí koalic. Tam, kde skončila první nebo druhá, nebude mít problém sehnat partnery. Novinářům to po dnešním večerním jednání špiček ČSSD a lídrů krajských kandidátek řekl premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka.

Do sněmovních voleb podle něj musí strana otevřít kandidátní listiny nestraníkům. Sobotka zopakoval, že bude příští rok obhajovat funkci předsedy, aby se mohl zasadit o změny, po kterých bude ČSSD "volitelnější".

Sobotka novinářům řekl, že představitelé strany budou k povolebním jednáním v krajích přistupovat aktivně. "Komunikujeme napříč, s těmi, kdo byli v těchto volbách úspěšní," řekl novinářům po schůzce v Lidovém domě. Sociální demokracie při vyjednávání trvá na tom, že se nebudou privatizovat krajská zařízení. Důležitá je také možná stabilita koaličního uspořádání.

Situace ohledně krajských koalic bude podle Sobotky jasná během dvou týdnů. Předpokládá, že ve většině krajů bude ČSSD v koalici. "Někde budeme mít hejtmany, někde náměstky hejtmanů. Z diskusí, které jsme měli, mi vychází, že máme široký koaliční potenciál," uvedl Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM) volby

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy