Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Samková na to jde zostra. Spustila kanonádu, která se Babišovi nebude líbit

Klára Samková
Klára Samková
Foto: Eva Javůrková

Praha – Krajské volby dopadly pro tradiční strany, které své posty obhajovaly, poměrně špatně. Většinu krajů ovládl o hnutí ANO. A i když není jasné, kolik hejtmanů hnutí Andreje Babiše nakonec získá, mnozí před tímto výsledkem varovně zdvihají prst. Důrazné varování zveřejnila například advokátka Klára Samková. Kromě toho naznačila, že volby mohou být zmanipulované a že je třeba zavést některé změny.

V krajích už se vyjednává o možných koalicích, už teď je však jasné, že některé z nich budou mít v čele nové hejtmany, řadu krajů totiž ovládlo hnutí ANO, pro které šlo o vůbec první krajské volby. Zvítězilo v devíti z celkem třinácti krajů. Ovládlo všechny kraje kromě Vysočiny a Jihočeského kraje, kde své pozice udržela ČSSD, Libereckého kraje, kde vítězství obhájili Starostové pro Liberecký kraj a Zlína, který ovládli Lidovci. Zároveň ale také přibývá oblastí, kde chtějí ostatní strany hnutí ANO vyšachovat a dostat ho do opozice.

K úspěchu hnutí ANO se na svém facebookovém profilu vrací také Klára Samková. „Jsem stále více a více přesvědčena o tom, že výsledky voleb ukazují na jedno: na naprosté zmatení pojmů. Podle toho, s km jsme kdy mluvila s voliči ANO, tak tito byli přesvědčeni, že Babiš slíbil, že "zatočí" s rozkrádáním státního majetku a zvýší efektivitu výběru daní, což tito lidé považovali za takový klad, že je volili," vysvětluje advokátka, proč získalo hnutí tolik hlasů.

Záměr je to prý sice dobrý, v praxi to podle ní ale funguje jinak. „Tyto "dobré úmysly" totiž jsou uplatňovány jen vůči malým podnikatelům a OSVČ. Protože naprostá většina občanů si vůbec nedovede představit, jak to chodí v korporacích, nevidí ani ty nástroje, se kterými tam je možno pracovat (daňové optimalizace, sídla v jiných zemích, nejlépe offshorových, daňové pobídky a dotace) takže nevidí, že ve skutečnosti dali svůj hlas korporátnímu fašismu," varuje Samková.

I proto je prý nutno to stále nutno znovu a znovu vysvětlovat. „Takže: chápu, že jste to mysleli (alespoň doufám) dobře. Právě jste však umetli cestičku k moci Mussolinimu. Prosím, přemýšlejte o tom!!" vyzvala občany.

Později se také vyjádřila k průběhu voleb jako celku. „Informace, které slyším z volebních komisí, mne dovádějí k závěru, že pokud vůbec někdy se máme dobrat nějakého čestného výsledku voleb, je potřeba zásadním způsobem reorganizovat způsob voleb," uvádí.

Všechny volební urny by podle ní měly být z průhledného materiálu a uzamykatelné bezpečnostními zámky. Klíče od zámku by pak měly být umístěny v zapečetěné obálce přes noc a uloženy v sejfu mimo volební místnost.. Po celou dobu voleb – i v noci - by pak měly být pořizovány alespoň zvukové nahrávky. Ideálně by podle ní měla alespoň jedna webkamera směřovat přímo na urnu. Pokud by záznam neexistoval, byly by pak volby neplatné.

Zároveň je prý třeba vychytat další bezpečnostní díry třeba při převozu hlasovacích lístků na místní radnice. Zároveň je podle ní nutná urychlená příprava elektronického hlasování přes elektronický podpis nebo PIN. „A kdo je proti, nechť si dál ní svůj sen o demokratických a spravedlivých volbách... i s Šípkovou Růženkou nejlépe..." dodala ironicky.

Témata:  Klara Samkova Hnutí ANO Krajské volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy