Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České volby vyhrál Zeman, hodnotí politologové

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – V pořadu Partie televize Prima se střetli hned tři známí politologové, kteří rozebírali především výsledek krajských voleb. Diskutovali také o tom, jakou roli hrála témata jako migrační krize, a zda se Andrej Babiš může stát příštím premiérem.

K debatě zasedli politologové Erik Best, Bohumil Doležal a Zdeněk Zbořil. Doležal hned přiznal, že takový propad ČSSD nečekal. Strana podle něj nepochopila, že v těchto volbách nejsou s hnutím ANO koaliční partneři, ale naopak největší soupeři.

„Sociální demokracie vytváří protibabišovskou koalici. Přečtěme si Právo, to jsou dnes noviny Bohuslava Sobotky a Miroslava Kalouska," tvrdil Zbořil s tím, že se právě ČSSD a TOP 09 spojily proti Babišovi. Jeho slova se ale nelíbila Doležalovi. „Tvrdit, že ČSSD tady buduje nějaký mediální komplot v Právu – a ještě ke všemu s Kalouskem - proti Babišovi, který vlastní dvě největší média v republice, tak to jsem teda ještě neslyšel," zuřil Doležal.

Volby vyhrál Miloš Zeman

„Já mám pocit, že tentokrát svým způsobem vyhrál Miloš Zeman, i když jeho vlastní strana ne. Ale když se na to díváte, tak voliči ANO, voliči komunistů a část ČSSD, to jsou voliči Zemana, takže si myslím, že na Hradě musí být velice spokojení. Na druhou stranu bych souhlasil s panem Zbořilem, každý chápe, co je to Agrofert a.s., ale my máme v této republice taky ČSSD a.s.," vysvětloval Best s tím, že jde o skupinu politiků, lidí, médií. Porážka ČSSD je pak podle něj „největší výsledek voleb".

Doležal si pak posteskl, že čelí sám ostatním dvěma politologům „ČSSD a.s. existuje jen virtuálně jako ideologická kontrukce, kdežto Argofert a.s. existuje fyzicky a vede jej šéf druhé nejsilnější strany, teď už možná nejsilnější," opáčil.

Češi si místo Merkelové vybrali Babiše

Podle Besta hrála v letošních volbách velkou roli ne regionální, ale celorepubliková a dokonce i mezinárodní témata. Zdůraznil třeba vliv migrační krize. „Sobotka už víc než rok balancuje mezi tím, co chtějí čeští voliči a co chce po něm Merkelová. Zdá se, že si voliči místo Merkelové vybrali raději Babiše. To je pro ČSSD varování, protože to znamená, že když půjdou do celostátních voleb, tak se budou muset rozhodnout, kdo má největší hlas – Berlín nebo české zájmy," vysvětloval Best s tím, že i když podle průzkumů téma imigrace ve volbách roli nehrálo, ve skutečnosti to bylo jinak.

„Mám pocit, že je pan Sobotka ochoten se domluvit s kýmkoliv, pokud se dokáže vyhnout tomu, že pan Babiš bude premiérem a ČSSD nebude ve vládě. Má rok na to, aby vymyslel, jak vyšachovat Babiše, už na tom pracuje. A má tu smůlu, že je Kalousek teď o to slabší," myslí si Best.

Sobotka je prý sice podle Doležala nevýrazný, ale výrazná je jeho zahraniční prozápadní politika. „Já bych se ho chtěl zastat, protože se tady pořád mluví o tom, že se rozhodl jít proti většině svých voličů, pokud jde o tu záležitost Merkelová a imigrace. Je třeba se dívat nejen na to, co je populistické a co frčí, ale na to, co je správné. A podle mě je správné zaregistrovat, že migrace problém je, že je to problém těch lidí, kteří utíkají z nesnesitelných životních podmínek a že naše povinnost je jim pomoci. A jenom je otázka, zda jim dokážeme pomoci, abychom se sami nezničili. Ale zneužívat migrační politiky jako populistického smetáku, jako to dělá pan Okamura, to ne," spustil Doležal s tím, že byl překvapen, kolik hlasů nakonec strana získala.

Stratég Zeman

ODS se pak podle Besta může radovat nejen ze zisku asi 10 procent, ale také z propadu Kalouska. „Je tam určitá rivalita, i když spolupracují. Fiala říká, že jsou nejsilnější pravicová strana, ale co pan Babiš? A pokud má nejsilnější pravicová strana jen 10 procent, pak je na tom pravice hodně špatně," rýpnul si Best. Doležal se pak domnívá, že ODS jen přibrzdila pád, ale že se ode dna ještě neodrazila. I ODS se podle něj pak chytá populismu.

Moderátor citoval také reakci prezidenta Miloše Zemana, podle kterého se Babiš může stát premiérem. Podle Zbořila je Zeman je stratég a je logické, že Andreje Babiše chválí. Zároveň ale připomněl, že se jeho názory vyvíjí a že za pár měsíců může říkat něco jiného. „Já mám pocit, že už rok se vytváří antiBabiš a první krok k tomu byl projev Miloslava Kalouska na sjezdu v listopadu loňského roku. A snaží se dát dohromady všechny demokratické strany. A tyto volby jsou pro něj velkou porážkou. Je otázkou, zda se dá znovu dohromady ta antikoalice proti Babišovi," uvedl Best s tím, že to může mít ve výsledku naprosto opačný efekt. A právě Zeman pak tomu konci hnutí antiBabiš pomáhá.

Ještě Kalouska nepohřbívejme

„Je moc brzy pohřbívat Miroslava Kalouska," nesouhlasí Doležal. Zeman podle ně být spokojen může nejen z výsledků Babiše, ale i z Okamury, který kandidoval spolu s SPO, dříve Zemanovci. Podle Zbořila byla TOP 09 schopna zmobilizovat v minulosti svoje voliče, v tom ale hrál velkou roli i někdejší předseda Karel Schwarzeberg. „Agresivní vystupování Miroslava Kalouska nenahrálo představám o budoucnosti strany a nedává mu velké šance. A každý tlak vyvolává protitlak," varoval Zbořil s tím, že občas spíše nahrává Babišovi.

„Chování Kalouska škodí TOP 09, udělali chybu, když ho zvolili. Je to výborný stratég v zákulisí, ale není to člověk, který je vhodný na toto místo, protože je voliči nenáviděný," myslí si Best s tím, že měla strana do čela zvolit někoho méně výrazného a mohla mít více hlasů. „Měli bychom přestat s démonizací Miroslava Kalouska. Musím říct opačný názor, Kalousek je jediný normální opoziční politik v téhle zemi," zastal se ho Doležal. Přiznal však, že jej někteří politici voliči nenávidí. A proto musí přesvědčit voliče, že tento jeho obraz je špatný – i když to bude velmi těžké.

Témata:  Erik Best Zdeněk Zbořil Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy