reklama

V hlavním městě se volilo v Praze 6, 10 a 11 a volební účast se pohybovala okolo 30 procent. Nejvíce hlasů získal na Praze 6 ředitel gymnázia Jiří Růžička (TOP 09+STAN), a to přes 42 procent.

Mezi prvními, kdo svou podporu vyjádřil, byl v sobotu bývalý disident František "Čunas" Stárek, který po své neúspěšné kandidatuře za ODS na Praze 6 uvedl, že podpoří do druhého kola právě Růžičku. Stárek skončil na třetím místě.

Místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš (TOP 09) podpořil kandidáty své domovské TOP 09, a to Růžičku a Jiřího Holubáře (TOP 09+STAN), který kandidovat na Praze 10. Lepš to uvedl na facebookovém profilu. Nikoho ze svých protivníků na Praze 11, kde skončil čtvrtý, nepodpořil.

Holubáře na Praze 10 prostřednictvím sociální sítě podpořil bývalý ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz, který kandidoval za Hnutí pro Prahu. Pražská sociální demokracie již o víkendu v tiskovém prohlášení uvedla, že jako celek podporuje na Praze 6 druhého v pořadí, Václava Bělohradského (SZ+ČSSD) a v Praze 11 Válkovou. Kosovo HPP11 radnici spoluvládne, ČSSD je v opozici. Naopak s ANO socialisté vládnou na magistrátu. Bělohradského podpořil také kandidát ANO na Praze 6 a bývalý tanečník Vlastimil Harapes.

V Praze 10 postoupila z prvního místa Renata Chmelová (koalice Vlasta), kterou navrhla KDU-ČSL. Bývalá senátorka Ivana Cabrnochová (SZ+ČSSD) neobhájila svůj mandát. "V prvním kole senátních voleb v Praze 10 uspěla politika populistických lží, která je zabalená do neupřímných řečí o aktivním občanství. Paní Chmelová mou podporu nemá," napsala na facebook.

"V jižních Čechách v místě mého trvalého bydliště na Táborsku já jako předseda TOP 09 ve druhém kole podporuji kandidáta sociální demokracie Jana Mládka proti kandidátovi ANO," řekl Kalousek.

Strana také podle něj má dohodu o vzájemné spolupráci s ODS. "V obvodech, kde kandidujeme my ve druhém kole, nás podporuje ODS. A naopak, tam kde kandidují kandidáti ODS, mají naši podporu. Jinak to necháváme na individuálních dohodách v regionech," řekl Kalousek.

"Existuje dohoda ODS s TOP 09 na podpoře kandidátů, kteří postoupili do druhého kola," potvrdil ČTK předseda občanských demokratů Petr Fiala. "Současně naši kandidáti mají podporu i dalších stran, respektive kandidátů, kteří nepostoupili do druhého kola. To je již ale záležitost jednotlivých senátních obvodů," doplnil.

KDU-ČSL obecné doporučení pro podporu jiných stran nevydává. "To je individuální věcí kandidátů a okresních organizací. Takzvané podpory ve druhém kole moc nefungují. Lidé mají vlastní úsudek," sdělil ČTK předseda strany Bělobrádek. KDU-ČSL bude mít ve druhém kole devět kandidátů.