Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové senátní volby se na Mostecku budou konat na konci ledna

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha/Most - Opakované senátní volby na Mostecku se budou konat na konci ledna. Prezident Miloš Zeman dnes jejich termín stanovil na pátek 27. a sobotu 28. ledna. Účast v nich už dříve potvrdili lékařka Alena Dernerová a hokejista Jiří Šlégr, kteří se utkali ve druhém kole.

Volby na Mostecku se musí opakovat z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který říjnové hlasování označil za neplatné.

Magistrát v Mostě podle soudu chyboval, když nezohlednil odvolání kandidatury Dernerové, o něž za hnutí Severočeši.cz požádala jeho místopředsedkyně Hana Jeníčková jako zmocněnkyně. Podle soudního verdiktu to měl vzít na vědomí a nezákonný postup pak nelze omluvit či překlenout tím, že Dernerová nakonec volby vyhrála.

Prvního kola se účastnili také Jiří Biolek (za STAN), Josef Nétek (KSČM), Libuše Hrdinová (ODS), Oto Zaremba (DSSS) a Jiří Maria Sieber (Řád národa). Nyní budou moci kandidovat znovu.

Zatím nerozhodnutý zůstává lékař Jiří Biolek, který skončil třetí, v prvním kole ztratil na Šlégra necelých 200 hlasů. U opakovaných voleb se obává extrémně nízké volební účasti. Ve druhém kole říjnových voleb přišlo k urnám jen necelých 11 procent voličů. "Můj odhad je, že k opakovaným volbám přijde pět procent voličů," doplnil Biolek.

Témata:  Volby 2016 Senát Parlamentu České republiky Alena Dernerová volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy