reklama

Média volby zobrazovaly jako souboj hnutí ANO a ČSSD, a ANO ukazovaly pozitivněji než sociální demokracii. Samotného předsedu ANO a vicepremiéra Andreje Babiše ale zobrazovaly negativněji než předsedu ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotku.

Výzkumníci z Fakulty sociálních věd zkoumaly zprávy, které se objevily v denících Blesk, Mladá fronta Dnes (MfD), Právo, Lidové noviny (LN) a Hospodářské noviny (HN) a na serverech Aktuálně.cz, iDNES.cz, Lidovky.cz a Novinky.cz v období čtyř týdnů před krajskými volbami a prvním kolem senátních voleb a jednoho týdnu po krajských volbách.

ANO a ČSSD byly nejčastěji zmiňovanými stranami a nejvíce zmiňovanými politiky byli Babiš, prezident Miloš Zeman a Sobotka. Zemanovi se média podle analýzy věnovala kvůli kauze související s Ferdinandem Peroutkou, ale i kvůli snaze Zemana vstupovat do předvolební kampaně.

„Předvolební zpravodajství bylo výrazně prezentováno jako boj ANO versus ČSSD a jako personifikovaný souboj Andreje Babiše s Bohuslavem Sobotkou," uvedl vedoucí výzkumu Tomáš Trampota.

Nejpozitivněji byl z těchto politiků zobrazen premiér Sobotka, nejvíce negativně Zeman. Sobotkova ČSSD ale měla negativnější mediální obraz než Babišovo ANO. Celkově mělo nejpozitivnější mediální pokrytí hnutí Starostové a nezávislí, naopak nejvíce negativně byla zobrazena KSČM.

Výzkumníci také uvádí, že u MfD, LN, iDNES.cz a Lidovky.cz z mediální skupiny Mafra, kterou vlastní Babišův holding Agrofert, bylo podle průzkumu většinou patrné stranění Babišovi a jeho hnutí ANO. Výjimkou byly Lidovky.cz, které věnovaly nejvíce negativních zmínek prezidentu Zemanovi, ANO a Babišovi.

Autoři výzkumu zpracovali asi 16.000 výpovědí o 740 politických aktérech, polovina zmínek se týkala jen deseti stran či politiků.