Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politický hrob, Sobotkovo požehnání. Ovčáček analyzuje výsledek voleb

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Češi si o víkendu zvolili své krajské zastupitele, ve třetině obvodů si také vybírali senátory. Papírově zvítězilo hnutí ANO, v některých krajích se jej však snaží ostatní strany vyšachovat. Naopak ČSSD ztratila, což na sociálních sítích potměšile komentoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Úředně se vyhlašuje celostátní pátrání po nových programových cílech," napsal Ovčáček ve chvíli, kdy bylo jasné, že ANO má ve většině krajů navrch nad ČSSD. Dodal, že „krajské volby vyhrála jediná skutečně opoziční strana v Poslanecké sněmovně."

Našel také konkrétní viníky, kteří se podle něj na porážce sociálních demokratů podepsali. „Vladimír Špidla už jednou spojením s Unií svobody málem uložil ČSSD do politického hrobu. Nyní jako šéfporadce pana premiéra zřejmě své dílo dokončí," rýpnul si do někdejšího šéfa strany i vlády.

Přesto podle něj může mít šéf ČSSD ze situace prospěch. „Pro B. Sobotku je výsledek krajských voleb požehnáním. Zbavil se většiny oponentů. ČSSD spadla do rukou lidí jako T. Prouza, V. Špidla nebo O. Novotný. Požehnání pro vděčné neziskovky, které budou ve volebních kampaních útočit na konkurenty nelevicové ČSSD," domnívá se Ovčáček.

Na závěr si mluvčí rýpnul i do svého „oblíbeného" think-tanku Evropské hodnoty, se kterém se dlouhodobě pře. „Spojencem B. Sobotky je exšéf Škody Transportation, pravděpodobný nový hejtman Plzeňského kraje. Škoda Transportation poskytla nemalou finanční částku Evropským hodnotám. Evropské hodnoty soustavně útočí na pana prezidenta a A. Babiše," „analyzoval" současnou situaci Ovčáček.

„Lukoil, Lukoil. Jinak chápu, že vám tolik vadí náš vzdělávací program pro mladé lidi. Učíme je třeba nelhat. Nebo hledat články vlevo dole," opáčil mu na kritiku zástupce Evropských hodnot Jakub Janda.

Témata:  Jiří Ovčáček Sociální demokracie (SOCDEM) Krajské volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy