Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přestupek o urážce úředníka zůstane, rozhodla vláda

Jiří Dienstbier /ČSSD/
Jiří Dienstbier /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - TOP 09 neuspěla s návrhem vyškrtnout nový přestupek o urážce úředníka. Vláda nepodpořila ani návrh opozice vzít úředníkům a policistům nově nabytou pravomoc přesunovat veřejná shromáždění v době jejich konání na jiná místa.

Přestupek znevážení postavení úřední osoby mohou lidé spáchat jen při výkonu její pravomoci, v situaci, kdy úřední osoba nevystupuje sama za sebe, ale za veřejnou moc, podotýkají v předběžném stanovisku vládní legislativci. Poslanci TOP 09 totiž poukazují taky na to, že zákon obsahuje obecný přestupek, na jehož základě je možné postihnout urážku nebo zesměšnění kohokoliv, tedy i úředníka.

Zařazení nového přestupku do zákona vyvolala podle dokumentu pro ministry praxe, kdy jsou úředníci nebo policisté cílem slovních urážek nebo nepravdivých obvinění, například z opilosti. Poslanci z řad TOP 09 naopak soudí, že skutková podstata "znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci" vytváří z úředníků privilegovanou kategorii lidí.

Nový přestupek zavádí zákony, které po schválení Sněmovnou a Senátem a po podpisu prezidenta vyšly ve sbírce teprve v srpnu. Účinné budou od poloviny příštího roku.

Pravidla pro demonstrace se měnit nebudou

Materiál pro jednání vlády uvádí, že bez nové pravomoci by stát buď musel nechat konfliktům při demonstracích volný průběh, nebo se uchýlit k největšímu zásahu do svobody shromažďování, tedy k rozpuštění akce. Poslanci TOP 09 ale tvrdí, že do určité míry ztratí smysl ohlašování akcí na veřejných prostranstvích. "Tato pravomoc je rovněž velice snadno zneužitelná například v předvolebním období či politické soutěži obecně," napsali v důvodové zprávě.

Předkladatelé nynější novely chtějí upravit i pravomoc policistů shromáždění rozpustit. Kritizují to, že by o ukončení akce mohli rozhodnout i v případě, že by byl na místě přítomen úředník. Úředníci mohou shromáždění rozpouštět i podle nynějšího znění zákona. Policisté by ji měli mít podle poslanců za TOP 09 jen v případech, pokud by úředník na shromáždění nebyl. O oprávnění ukončit akci by měli podle jejich novely přijít zástupci krajských úřadů a ministerstva vnitra. Ani v tom vláda s autory souhlasí. "Cílem zákona bylo zajistit, aby pokud jsou splněny podmínky pro rozpuštění shromáždění a stát tedy má povinnost konat, bylo shromáždění skutečně rozpuštěno," napsali vládní legislativci. Předloha TOP 09 by podle nich vedla i k tomu, že policie by nemohla rozpustit zakázanou demonstraci.

Vládní novela shromažďovacího zákona zakotví vedle úprav pravomocí úředníků a policistů například taky povinnost svolavatele akce být na místě jejího konání. Snahou je omezit účelově oznamovaná shromáždění, jejichž cílem je zabránit jiným demonstracím.

Témata:  vláda TOP 09 demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy