Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policejní razie ve zlínské nemocnici byla kvůli hospodaření

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zlín - Policie dnes potvrdila, že úterní zásah v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně byl kvůli podezření z trestné činnosti související s hospodařením nemocnice. Hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO) dnes řekl, že Zlínský kraj coby jediný akcionář chtěl po nemocnici auditní řízení.

Policie případ prověřuje pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. "U těchto trestných činů hrozí pachateli v případě prokázání viny a odsouzení dvouletý trest odnětí svobody. Není však vyloučeno, že při prověřování dojde ke zpřísnění trestněprávní kvalifikace," uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté přijeli do nemocnice v úterý ráno a byli zde do nočních hodin. Uzavřeli šesté patro budovy, kde je například právní oddělení a oddělení kontroly, a sedmé patro, v němž sídlí ředitelství či ekonomický útvar.

"Nezávislý auditor podával dozorčí radě i valné hromadě třikrát ročně informace o proběhlém šetření. Dosavadní informace vždy uváděly, že všechny údaje hospodaření nemocnice jsou správně zaúčtovány. Proto mě podezření z trestného činu překvapuje," uvedl Nečas.

Hospodaření nemocnice v posledních letech končilo kladně, přesto její fungování často kritizovali někteří opoziční krajští zastupitelé. Letos by podle Nečase nemocnice měla také hospodařit se ziskem, přestože je nyní ve ztrátě. Na konci srpna činila ztráta nemocnice asi 15 milionů korun. Podle vedení kraje ztrátu způsobilo nedostatečné financování léků speciálních center. Náklady na léky se podle Nečase zvýšily asi o 20 milionů korun.

V minulosti podal trestní oznámení v souvislosti s hospodařením zlínské nemocnice Nadační fond proti korupci. Oznámení se v červenci 2014 týkalo zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušování pravomoci při správě cizího majetku či pletich při veřejných zakázkách, uvedl dnes v tiskové zprávě fond.

Zlínská nemocnice podle fondu ještě v roce 2013 dlužila kolem 800 milionů Kč "kvůli zcela tragickému hospodaření" a Zlínský kraj podle fondu tuto situaci řešil půjčkou nemocnici, kterou ale časem proměnil na dar. "Opominul ovšem, že za toto hospodaření musí být odpovědné konkrétní osoby a všechna zjištění tak nakonec doručil státnímu zastupitelství až Nadační fond proti korupci, který tak suploval úlohu kraje," uvedl dnes fond v tiskové zprávě.

Témata:  Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín Zlínský kraj zdravotnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy