Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škoda po Greenpeace ve Chvaleticích se vyšplhala na 600 tisíc. Aktivisté sumu zpochybňují

Aktivisté Greenpeace obsadili věž elektrárny Chvaletice
Aktivisté Greenpeace obsadili věž elektrárny Chvaletice
Foto: Greenpeace - Petr Zewlakk Vrabec

Chvaletice - Společnost Severní energetická, která je vlastníkem hnědouhelné elektrárny Chvaletice, sčítá škody, které měli nedávno napáchat aktivisté Greenpeace. Zatím dospěla k sumě 600 tisíc korun.

V pondělí 3. října obsadilo chladicí věž 11 aktivistů Greenpeace, později na ni vyvěsili dva transparenty a opustili ji ve středu 5. října. Ekologická organizace svou akcí protestovala proti uskutečňované modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030.

"Ekologičtí aktivisté navrtali chladicí věž téměř stokrát, škody mohou po dalším průzkumu stavu věže ještě výrazně vzrůst," sdělila mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

"Evidentně došlo například k narušení speciálního nátěru, který chrání chladicí věž před povětrnostními vlivy. Škody jsou o to závažnější, že před dvěma roky prošla věž kompletní rekonstrukcí za 13,5 milionu korun," dodala.

Velkou část z dosud odhadnutých škod tvoří náklady na stavebně technický průzkum věže, který sám o sobě vyjde na stovky tisíc korun. Zbytek jsou předpokládané minimální náklady na vlastní opravu věže, manipulaci s pronajatou plošinou a související montáže, demontáže a revize, uvedl generální ředitel elektrárny Luboš Pavlas.

"Je těžké se vyznat v tom, jakou škodu jsme podle Severní energetické způsobili. Jeden den je to 100.000 korun, další den už desítky milionů a nyní jsme zase řádově u statisíců. Doufáme, že se Severní energetická nakonec dostane k nějakým reálnějším číslům," sdělil ČTK mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Organizace Severní energetické nabízí, že všechny škody na chladicí věži odstraní a opraví sama nebo na své náklady objedná certifikovanou firmu, která to provede.

Témata:  elektrárna Chvaletice Greenpeace

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:19

Policie evakuovala gymnázium v Litvínově. Do budovy někdo násilně vnikl

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy