Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtyři aktivisté Greenpeace slezli z věže elektrárny Chvaletice

Aktivisté Greenpeace obsadili věž elektrárny Chvaletice
Aktivisté Greenpeace obsadili věž elektrárny Chvaletice
Foto: Greenpeace - Will Rose

Chvaletice - Čtyři z 11 aktivistů Greenpeace slezli z chladicí věže elektrárny Chvaletice, policie si je pozve k podání vysvětlení.

Sestup aktivistů zdržel vítr a špatné počasí. Před sestupem sundali dva transparenty, které v předchozích dnech na chladicí věž umístili. Před tím ještě vytvořili nad věží barevnou mlhu, aby symbolicky upozornili na znečištění, které elektrárna produkuje.

"Lidé si myslí, že z chladicích věží stoupá jen nevinná vodní pára a ve většině případů tomu tak opravdu je. Zrovna chvaletická elektrárna ale odvádí spaliny právě přes chladicí věže. Škodliviny nese vodní pára vzduchem, takže nemají takový negativní vliv na bezprostřední okolí, dostanou se ale do větší dálky a zasáhnou více lidí. V případě specifických rozptylových podmínek je ovšem situace opačná a místní lidé jsou zasažení víc, než kdyby byly spaliny odváděny komínem," uvedl na webu greenpeace.org Jan Rovenský vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, vyčísluje škody způsobené počínáním aktivistů. Mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová v úterý uvedla, že mohou dosáhnout řádově několika milionů korun, v případě poškození pláště chladicí věže by to byly i desítky milionů. Aktivisté to zpochybnili s tím, že navrtání děr akumulátorovou vrtačkou nemůže věž příliš poškodit.

Dva ze čtyř kotlů hnědouhelné elektrárny z roku 1979 podstupují modernizaci zhruba za 2,5 miliardy korun, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020. Greenpeace rovněž požadují, aby proces modernizace podstoupil hodnocení vlivu na životní prostředí EIA.

Témata:  elektrárna Chvaletice Greenpeace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy