Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se připravovalo na příchod migrantů. Tábory ale zejí prázdnotou

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Praha - Česká republika se před několika měsíci horlivě připravovala na příchod masy migrantů. Některé uprchlické tábory ale zejí prázdnotou a zaměstnání v nich nacházejí lidé, kteří se nemají o koho starat. O své místo ale nepřijdou.

Obyvatelé Vyšních Lhot se připravovali na migranty po svém. Ani přes apel tamní starostky Dany Novákové se jim nepovedlo zbudování migračního tábora zabránit, situace je ovšem jiná, než si tehdy lidé mysleli. Když jsme starostku před rokem navštívili a ptali se jí, jaká bude podle ní situace letos, řekla pro EuroZprávy.cz následující: "Bude fungovat detenční zařízení a bude se velmi intenzivně připravovat rozšíření areálu."

To, čeho se tamní obyvatelé báli, se ale nenaplnilo, naopak. Nyní je v táboře téměř desetkrát více zaměstnanců než klientů, a podobná situace panuje podle Českého rozhlasu i v těch dalších. Z obav před další migrační vlnou se ale počet zaměstnanců měnit nebude.

Ze statistik, který má Rozhlas k dispozici, vyplývá, že počet zaměstnanců v centrech pro zajištění nelegálních migrantů v posledních dnech výrazně překračuje počet samotných cizinců. Ve Vyšních Lhotách je rozdíl mezi počtem pracovníků a klientů dokonce desetinásobný, 10. října v něm totiž pobývalo sedm uprchlíků a 68 zaměstnanců.

Podobná situace je ale i v dalších táborech. V Drahonicích je v těchto dnech 43 cizinců a 56 zaměstnanců, v Bělé pod Bezdězem 25 migrantů a 66 zaměstnanců. Podle Rozhlasu za tím stojí loňské posílení kapacit záchytných center. 

Správa uprchlických zařízení se ale i přes tato čísla propouštět nechystá. "S ohledem na vývoj mezinárodní situace by to nebylo zodpovědné," řekl Rozhlaseu Kiril Christov, vedoucí oddělení vztahů s veřejností.

"Stále evidujeme vysoké počty nově příchozích migrantů na území EU. Za této situace a s ohledem na naši zkušenost z roku 2015 o snížení počtu kapacit neuvažujeme. Správa uprchlických zařízení ani nehodlá propouštět kvalifikované zaměstnance," dodal.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy