Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné želé kuliček pro Bubble tea, Potravináři jich zabavili tři tuny

Nápoj, ilustrační foto
Nápoj, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zadržela ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zásilku BOBA - Praskacích sirupových želé kuliček s příchutí pro přípravu Bubble Tea. Inspekce o tom informuje na svém webu.

Bubble tea je nápoj, který vznikl na Tchaj-wanu a říká se mu také perlivý či bublinkový čaj. Vyrábí se smícháním mléka s čajem, ovocným sirupem a cukrem. Čaj se podává studený. Oblíbený je právě ten, do něhož se přidávají želé kuličky s různou příchutí.

Zásilka o celkovém množství 3 456 kg, čítající 11 příchutí želé kuliček, obsahovala dle informace na obalech nepovolenou přídatnou látku konjak (E 425).

"Tato látka dle platných právních předpisů nesmí být obsažena v želé cukrovinkách Konzumace takovéto potraviny s obsaženým konjakem by mohla především dětskému spotřebiteli způsobit vážné zdravotní komplikace," upozornil tiskový mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.

Inspekce přijala opatření zabraňující vstupu zásilky do vnitřního trhu a spotřebitelé tak nebyli nevyhovujícímu zboží vystaveni.

Odesílatelem do ČR byla společnost SUN YEA INTERNATIONAL Co. Ltd, 6F., No. 66, Ln. 97, Anxiang Rd. Xindian Dist., New Taipei City, Taiwan.

Témata:  SZPI potraviny nápoje

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy