Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se připravuje na válku? Putin prý nařídil státníkům, aby dostali své děti domů ze zahraničí

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva – Britské bulvární deníky jako Daily Mail nebo Daily Star před několika dny přinesly informaci, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil politikům a státním úředníkům, aby okamžitě dostali své děti nebo rodiny ze zahraničí zpět do vlasti. V té souvislosti deníky uváděly, že by mohlo jít o přípravu na válku. Podle Kremlu je to ale úplně jinak.

Putin měl podle zveřejněných zpráv nařídit vysokým představitelům země i šéfům firem, aby se jejich rodiny z ciziny ihned vrátily do Ruska. „Pracovníkům bylo údajně řečeno, aby okamžitě vytáhli své děti ze školy, i když to bylo v uprostřed školní docházky," píše server Daily Star.

Nařízení se údajně týká administrativních zaměstnanců, hlav ruských regionů, zákonodárců i zaměstnanců veřejných korporací. Každý, kdo neuposlechne, se prý vystavuje riziku, že nebude v budoucnu povýšen. „Důvod k urychlenému stažení je nejasný. Ale nejméně jeden analytik uvedl, že to je příprava elity na 'velkou válku'," píše server s tím, že tento krok může být určen k ochraně dětí proti západnímu vlivu.

Odborníci mluví o "velké válce"

K věci se vyjádřil také ruský politolog Stanislav Belkovsky, který řekl: „To všechno je součástí balíčku opatření pro přípravu elit k nějaké 'velké válce'." Podobně to vidí i další odborník. „Nejdříve příslušníci bezpečnostních složek dostali zákaz cestovat do zahraničí. Pak nařídili vysokým státním úředníkům, aby prodali své domy v zahraničí, zrušili své společnosti a uzavřely bankovní účty. Teď mají dostat své děti zpět do Ruska. Divné je jen to, že jim to nenařídili dříve. Tohle jsou samozřejmě přípravy na válku," cituje Daily Mail ruského novináře Ostapa Karmodiho.

Bulvární server také připomíná, že informace přichází poté, co Rusko uvedlo, že zapojí do celostátního cvičení civilní obrany asi třetinu své populace, tedy asi 40 milionů lidí. To je podle Daily Star „zjevná příprava na apokalyptickou jadernou válku".

Karmodi ale uklidňuje, že se Putin na jaderný útok proti USA nebo západní Evropě nechystá. „Oni věří, že válka proti Rusku už dávno začala. A tím, že stáhnou všechno do Ruska omezují svojí zranitelnost a také se snaží pročistit své řady od nespolehlivých lidí. Děti jsou samozřejmě to nejzranitelnější. Nemohou je nechat coby rukojmí na Západě," napsal.

Rusové zuří: Je to informační válka proti Putinovi

Rusové se proti tomu ohradili a tvrdí, že jde naopak o informační válku britského tisku proti Putinovi. Zprávu okomentovala také ruská stanice Russia Today (RT), kterou tyto spekulace velmi popudily. „Nepotvrzenou zprávu z regionálního webu britské bulvární deníky převzaly, aby čtenářům připomněly, jak je chce velký zlý Vladimír vybombardovat jadernými zbraněmi," rozčiluje se ruská státní televize Russia Today v narážce na to, že jako první o případu informoval ruský web Znak.com sídlící v Jekatěrinburgu.

Stanice také poukazuje na to, jakým způsobem byla zpráva prezentována. „Vybrali fotku naštvaného ruského prezidenta Vladimíra Putina s velkou explozí za ním. Na dalším snímku ukazují Putina a mapu Evropy, s Ruskem vybarveným červenou barvou a se symboly sovětského svazu, které se zjevně chystá bombardovat evropské národy jadernými střelami!" zuří RT.

Zástupci Kremlu i první místopředseda vládnoucí strany jednotné Rusko Viktor Pinsky, rezolutně popřeli, že by o podobném nařízení někdy slyšeli. Ruská Duma ale už například jednala o návrhu zákona, který by dětem státních úředníků zakázal studium v zahraničí. Podle předkladatelů jde o opatření omezující západní vliv na mladou generaci Rusů.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy