Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásah bezpečnostních složek ve Vrběticích potrvá minimálně do poloviny příštího roku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vlachovice (Zlínsko) - Zásah hasičů, policistů a pyrotechniků po předloňských výbuších dvou muničních skladů v areálu ve Vrběticích na Zlínsku potrvá nejméně do poloviny příštího roku.

Novinářům to dnes řekl velitel zásahu, krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Náklady odhadl zhruba na jednu miliardu korun. Sklad číslo 16 explodoval před dvěma lety, 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince 2014.

Policie ke konci září podle Tkadlečka vyčistila od munice a zpřístupnila už asi 400 hektarů lesů, luk a polí kolem skladů. Posunula plot, který areál odděluje od okolí. K některým pozemkům majitelé nemohli dva roky. Podle Tkadlečka byl dokončen povrchový a hloubkový pyrotechnický průzkum a uvolněna území na jihu a jihozápadě a u vstupu a nad vstupní bránou do areálu.

Prostoru pro další zmenšování bezpečnostního okruhu kolem vybuchlých skladů už podle Tkadlečka moc není. Policie pokračuje v ohledání epicentra výbuchu skladu číslo 16, které zahájila na konci června. Podle ředitele Pyrotechnické služby Michala Dlouhého při něm zatím pyrotechnici nalezli 2508 kusů munice s aktivními částmi. Střepin a železných částí bylo podle něj čtyřikrát až pětkrát tolik.

Témata:  výbuch ve Vrběticích na Zlínsku výbuch munice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy