Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padrubická koalice nepotřebuje 100 dní na zácvik, věří si nový hejtman Netolický

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Pardubice - Koalice v Pardubickém kraji nepotřebuje obvyklých 100 dní na zácvik. Programově jsou strany hodně blízké, řekl dnes novinářům hejtman Martin Netolický (ČSSD).

"Po ustavujícím zastupitelstvu ihned začínám pracovat na rozpočtu 2017," řekl. Ve své gesci bude mít opět finance.

Zástupci koalice dnes podepsali dohodu o spolupráci. V kraji ji vytvořila sociální demokracie, Koalice pro Pardubický kraj, kterou z části tvoří lidovci, ODS a STAN. V 45členném zastupitelstvu má 28 hlasů. V opozici bude vítězné hnutí ANO a KSČM. Počet křesel v zastupitelstvu považuje hejtman za silný mandát, končící koalice měla o tři hlasy méně, uvedl hejtman.

Krajská rada má devět členů. Krajští radní za ČSSD budou mít stejné gesce jako doposud. Václav Kroutil se dál bude věnovat zemědělství, životnímu prostředí a venkovu. Nový člen rady Bohumil Bernášek, místostarosta Lanškrouna, dostal do své pravomoci školství.

Na svoji práci naváže i radní René Živný (KPK), dál se bude věnovat sportu, volnočasovým aktivitám, cestovnímu ruchu a nově má ve svém resortu informatiku. Radní Pavel Šotola (KPK) bude mít opět sociální péči a neziskový sektor.

Dopravě a zdravotnictví bude v gesci ODS. Lídr strany Michal Kortyš v tom nevidí problém, on i starosta Chocně Ladislav Valtr mají zkušenosti z komunální politiky a museli se orientovat ve více oborech, uvedl.

"Dostali jsme dva nejtěžší resorty, pro nás to je výzva, jsme zvyklí makat," řekl Kortyš. O pomoc požádal Jaromíra Duška (SPO), který se dopravě věnoval dřív. "(Dušek) Byl přínosem pro náš kraj, pokud to bude možné, dohodli jsme se na externí spolupráci," dodal hejtman.

Témata:  Pardubický kraj koalice Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy