Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory ve středočeské TOP 09 pokračují. Tři zastupitelé TOP 09 trvají na účasti v koalici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Spory ve středočeské TOP 09 pokračují. Tři z pěti středočeských zastupitelů zvolených za TOP 09 trvají na koalici s ANO, STAN a ODS. Nebudou ale dál jednat jménem TOP 09, řekli dnes ČTK zastupitelé Daniel Marek a Milan Schweigstill. Třetí členkou klubu TOP 09, která podporuje rodící se krajskou koalici ANO, STAN, ODS a části TOP 09, je Michaela Vojtová.

Lídr TOP 09 Petr Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob se dalších vyjednávání neúčastní a jejich postup schvaluje krajský výbor TOP 09. Zajímavé tak podle Tisa bude sledovat, jaké posty tito tři zastupitelé zaujmou. Veřejnost by si měla podle něj sama vyhodnotit, jaké byly jejich motivy. Marek ale tvrdí, že osobní ambice nehrály žádnou roli.

Marek už má plán. „Budeme jednat jménem většiny zvolených zastupitelů, ne jménem TOP 09," uvedl. Všichni tři zastupitelé podle něj byli celou noc v kontaktu a dnes dopoledne se sešli a potvrdili si svá stanoviska. "Jsme bytostně přesvědčeni o tom, že účast ve středopravé koalici je určitě lepší variantou než být v opozici," prohlásil. Odmítl názor, že jsou za jejich postupem osobní ambice. Ve straně prý chtějí zůstat a měnit ji k lepšímu.

Ve čtvrtek však krajský výbor TOP 09 podpořil Tisa, který ukončil jednání o koalici. Předsedkyně tamní organizace Helena Langšádlová dnes řekla, že vedení bude se zastupiteli ještě jednat. Na dotaz, zda by z rozkolu v klubu neměla vyvodit odpovědnost, uvedla, že jako předsedkyně dělá určitě spoustu chyb, ale nemůže nést odpovědnost za "nemravné jednání druhých lidí". Kandidátka navíc prý nevznikla jejím rozhodnutím, ale schvalovali ji straníci.

Schweigstill uvedl, že on a jeho kolegové budou hledat podporu pro zmíněnou koalici, protože jim připadá, že je špatně, aby TOP 09 v pravostředové vládě nebyla. „Ale respektujeme to usnesení (krajského výboru TOP 09) v tom smyslu, že nemáme pravomoc jednat jménem TOP 09," uvedl. Připustil, že se možná stanou nezařazenými zastupiteli. Ze strany prý ale odejít nehodlají.

„Pokud mě někdo vyloučí, tak mi to bude líto a určitě se k tomu nějakým způsobem postavím," prohlásil Marek. Chtěl by však, aby v zastupitelstvu vznikl normální pětičlenný klub TOP 09. Tiso se k případnému vyloučení nechtěl vyjadřovat.

Podle něj je celá věc otázkou morálky. „Ti lidé byli zvoleni za nějakou stranu, ta strana jim dala podporu, dala jim značku, spousta kandidátů na kandidátce přinesla spoustu hlasů, díky nimž se ocitli v zastupitelstvu. Tak je potřeba, aby si to probrali se svým svědomím," dodal Tiso.

Témata:  TOP 09 Středočeský kraj Helena Langšádlová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy