Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České zdravotnictví bojuje s nedostatkem zdravotních sester, pomoci by mohly ty z Ukrajiny

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda začne v listopadu projednávat návrh ministerstva zdravotnictví (MZ), který by měl do Česka přilákat zdravotní sestry z Ukrajiny. Nemocnice se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu.

Sester ubývá nejvíc v akutní nemocniční péči. ÚZIS evidoval loni 47.495 úvazků sester v akutní péči, což je o 1530 méně než v roce 2010.

MZ se podle mluvčího Ladislava Štichy původně připojilo k programu ministerstva průmyslu a obchodu, který má urychlit zaměstnávání pracovníků z Ukrajiny. Ten ale nenaplnil očekávání MZ. Proto se ministerstvo rozhodlo připravit vlastní projekt. Úřad sle nepředpokládá masový příliv, mohlo by se jednat o desítky nových zdravotnic či zdravotníků ročně.

V budoucnu by mělo pomoci také zjednodušení vzdělávání sester. Zatímco teď musí po střední škole absolvovat ještě tříleté bakalářské studium, nově by jim po středoškolském vzdělání měl stačit jeden rok na vyšší odborné škole.

Na Ukrajině je už nyní připraveno 17 zdravotních sester zapojených do pilotního projektu 3. lékařské fakulty UK. Čeká se na vyřízení jejich žádostí o uznání vzdělání. Předpokládá se, že by sestry mohly přicestovat během října. "Sestry budou nejdříve zařazeny na pozici sestra s dohledem a čtyři až šest měsíců se budou připravovat na aprobační zkoušku. Vše bude záležet především na úrovni, s jakou budou ovládat český jazyk. Po aprobaci budou ukrajinské sestry zařazeny na pozici všeobecná sestra," sdělila Česká asociace sester.

Proti obsazování volných míst lidmi z Ukrajiny se dlouhodobě staví odbory. Podle asociace sester ale už nyní v Česku ukrajinské sestry pracují. "Pacienti je vnímají velmi pozitivně a dosud nebyl zaznamenán sebemenší problém," uvedla asociace.

Témata:  zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví nemocnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy