Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysočina i Olomoucký kraj už mají své koalice. Kdo jim bude vládnout?

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jihlava/Olomouc - Budoucí krajskou koalici na Vysočině budou tvořit ČSSD, ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Koaliční dohoda by měla být podepsána v týdnu od 24. října. Politici v Olomouckém kraji jsou rychlejší, vítězné ANO s ČSSD a ODS podepíšou koaliční smlouvu v pondělí ráno.

Jednání o znění koaliční smlouvy na Vysočině by mělo začít dnes, sdělil volební lídr vítězné ČSSD, současný a patrně i budoucí hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD).

Sociální demokraté by měli mít v devítičlenné radě kraje pět mandátů, ve volbách druhé hnutí ANO dva mandáty a ODS s koalicí Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

"Tři uvolněné předsedy výborů jsme obětovali za pět mandátů v radě. Nebude žádný uvolněný předseda výboru ani komise. Diskuse o zásadních programových nebo personálních bodech bude vedena tak, že ČSSD nebude moci partnery přehlasovat," řekl Běhounek.

Další jednání koaličních partnerů stanoví počty náměstků, personální složení rady kraje a rozdělení resortů i mechanismus dohadování ve sporných otázkách. "Existuje několik brzdných mechanismů, abychom se vzájemně nepřekvapovali. Jsme přesvědčeni, že to dokážeme domluvit během týdne," řekl Běhounek. Nárok ČSSD na post hejtmana podle něj při jednáních nikdo nezpochybnil. Podle krajského předsedy ČSSD na Vysočině Petra Krčála by měl znění koaliční dohody 24. října schválit krajský výkonný výbor ČSSD.

V Olomouckém kraji je rozhodnuto

Hejtmanem by podle dohody měl být lídr ANO Oto Košta, jeho prvním náměstkem se stane lídr ČSSD Jiří Zemánek. Vyjednávači stran dohodu uzavřeli v týdnu, přes víkend ji projednávaly stranické orgány. Podle dohody by vítěznému ANO mělo v jedenáctičlenné krajské radě připadnout šest míst, tři obsadí druhá ČSSD a dva zástupce má mít ODS.

Návrh koaliční smlouvy počítá s tím, že počet hejtmanových náměstků vzroste z dosavadních šesti na sedm. ANO a ČSSD by měly mít po třech náměstcích a ODS jednoho.

Podle návrhu koaliční smlouvy by hnutí ANO mělo mít ve vedení Olomouckého kraje na starost dopravu, životní prostředí, sport, kulturu a volný čas a jeho hejtman sociální oblast. ČSSD kromě financí připadlo i školství a regionální rozvoj a ODS zdravotnictví.

Témata:  Vysočina Jiří Běhounek Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

7:54

Král Karel III. a další přední členové královské rodiny učinili zásadní rozhodnutí, zasáhne i charitu

Velké změny po nástupu krále Karla III. do čela britské monarchie pokračují! Buckinghamský palác v sobotu oznámil, že panovník se rozhodl učinit rázný krok, který se týká dobročinných a jiných organizací. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy