Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vymáhání dluhů v Česku a na Slovensku se liší

Peníze
Peníze
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vymáhání dluhů v ČR a na Slovensku se značně liší, vyplývá z údajů inkasních agentur EOS KSI ČR a EOS KSI Slovensko. České firmy vymáhají po slovenských v průměru 170.000 korun, naopak slovenské po českých 31.000 Kč.

Češi s vymáháním na Slovensku vyčkávají průměrně deset měsíců, doma jen pět. Slováci Čechům na zaplacení dluhu dávají jen o dva měsíce více než svým krajanům.

"V zahraničí obvykle hraje roli silná jazyková bariéra, kvůli které firmy vyčkávají. U slovenských dlužníků můžeme ale tento důvod pominout. Rozhodujícím faktorem je tak neznalost prostředí a legislativy. Podnikatelé také často netuší, na koho se v cizí zemi mohou obrátit," komentoval důvody vyčkávání s nezaplacenými fakturami jednatel EOS KSI Vladimír Vachel.

Co se týče vymáhání dluhů, platí pravidlo, že čím dříve se situace začne řešit, tím větší je šance na návrat peněz. Slovenské firmy mají například zkušenost s horší platební morálkou u faktur po splatnosti, zaplacení opožděných faktur tam trvá průměrně až osm měsíců. V ČR je to o měsíc méně. Také proto nemají s dlužníky takovou trpělivost.

Slovenští podnikatelé téměř v polovině případů považují za nutnost předávat pohledávky ke zpracování inkasním společnostem. Češi se v tomto ohledu liší, převládá interní správa pohledávek, která je často doplněna externí právní službou.

Témata:  dluhy firmy CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy