Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Přeběhlíci" z TOP 09 podpořili koalici ve Středočeském kraji, Jermanová bude hejtmankou

Jaroslava Jermanová /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Jaroslava Jermanová /ANO/ a Vojtěch Filip /KSČM/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Středočeský kraj povede koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů z TOP 09. Personální obsazení rady budou strany ještě řešit. Hejtmankou bude Jaroslava Jermanová z vítězného ANO.

V 65členném zastupitelstvu bude mít koalice 44 hlasů. ANO má v krajské radě čtyři zástupce včetně hejtmana, STAN také čtyři, ODS dva a TOP 09 jednoho.

"Máme rozdělené obory, kdo se čím bude zabývat," uvedla Jermanová. Ta se chystá opustit svůj post místopředsedkyně Sněmovny.

V opozici skončili sociální demokraté a komunisté, kteří dosud kraj vedli. S nimi ještě dva zastupitelé z TOP 09, lídr Petr Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob.

Středočeská TOP 09 zastavila vyjednávání o koalici ve čtvrtek, důvodem bylo podle lídra Petra Tisa rozšíření původního tříčlenného uspořádání o ODS a nominace Jaroslavy Jermanové (ANO) na hejtmanku. Tři zastupitelé, místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová, ale navzdory rozhodnutí krajského výboru ve vyjednávání pokračovali. Podle jeho předsedkyně Heleny Langšádlové se tak jedná o koalici založenou na přeběhlících.

Témata:  Středočeský kraj Jaroslava Jermanová TOP 09

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy