reklama

Ke zprávě se původně na jednání vlády neměla vést ani rozprava, o přeložení informativního materiálu ale požádal ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier (ČSSD). Účast na konferenci podle něj symbolicky zpochybňovala postoj ČR i Evropské unie vůli ruské imperiální a agresivní politice.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) minulý týden řekl, že se diskutovalo o tom, zda cesta byla v souladu se zahraniční politikou ČR. Debata se podle něj odkládala nejen proto, že nebylo dost hlasů pro schválení, ale také kvůli tomu, že na jednání chyběla řada ministrů.

Podle Aktuálně.cz dnes proti schválení postavili ministři ze všech tří koaličních stran. Server jmenuje ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). "Pokud vláda zprávu schválila, zvítězil zdravý rozum na ideologickými floskulemi," komentoval rozhodnutí ministrů Ovčáček.

Český prezident se letos konference zúčastnil poněkolikáté. Předloni za to sklidil kritiku opozice. Ve svém projevu hovořil hlavně na téma tzv. Islámského státu, který přirovnal k rakovině. Kvůli konferenci se Zeman nezúčastnil v Izraeli pohřbu bývalého prezidenta a premiéra Šimona Perese, na nějž se sjelo mnoho světových státníků. Zastoupili ho premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

Zakladatel a pořadatel rhodoského diskusního fóra, podnikatel Jakunin, je blízký spolupracovník prezidenta Putina. Po ruské anexi Krymu byl zařazen na sankční seznam USA.