Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš ani Zeman demokracii nerozbijou, tvrdí Vondra. Hrozba prý číhá na Západě

Alexandr Vondra na 24. kongresu ODS
Alexandr Vondra na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze dnes vystoupil exministr obrany Alexandr Vondra. Podle jeho slov rezident Miloš Zeman ani předseda ANO Andrej Babiš nedokážou rozbít demokratický systém v Česku. Za vážnou hrozbu pro demokracii naopak označil současnou slabost Západu.

"Máme problém s Milošem Zemanem a i já bych měl rád na Pražském hradě (slovenského prezidenta Andreje) Kisku. Na druhé straně, celá věc okolo Zemana je problém s pověstí. Dělá naší zemi ostudu, svými slovy si hraje s ohněm. Ale není dost silný, aby změnil základy našeho demokratického systému," řekl Vondra.

"Máme také druhý útok na náš systém, který nyní vede populistický obchodník Andrej Babiš. To je vážnější, protože to není jen problém s pověstí," řekl Vondra, který Babiše kritizoval mimo jiné kvůli jeho znevažování Parlamentu a označování zákonodárného sboru za žvanírnu. "Ale jsem velmi optimistický, že ani on nedokáže změnit náš systém, protože demokratické základy České republiky založené (bývalým prezidentem Václavem) Havlem a dalšími jsou dost silné," řekl Vondra.

Slabost Západu podle něj začala už s hospodářskou krizí v roce 2008, která vzala Západu sebevědomí. "Zároveň si ve stejném roce začalo Rusko zkoušet svou sílu v Gruzii," řekl Vondra. Podle něj se musí západní země vrátit ke svým základním hodnotám. Vymezil se také proti multikulturalismu, který podle něj v konečném důsledku snižuje hodnotu jednotlivců.

Témata:  Alexandr Vondra Miloš Zeman Alexander Babiš demokracie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy