Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku klesá počet stoletých lidí

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Počet stoletých lidí v Česku v posledních letech klesá, jak dokládají i nová data České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

V Česku na konci září žilo 582 stoletých a starších lidí - 505 žen a 77 mužů. Nejstarší obyvatelce republiky je 108 let a žije v Jihomoravském kraji. Nejstarší muž se letos dožil 106. narozenin a je z Královéhradeckého kraje. Nejvíce sto a víceletých důchodců žilo v září v Praze - 93 žen a 12 mužů.

Loni v září úřad vyplácel 609 důchodů stoletým, předloni 703. Důvodem poklesu počtu stoletých může být to, že se tohoto vysokého věku nyní dožívají slabé ročníky, které přišly na svět za první světové války.

Tehdy narozených dětí výrazně ubylo. Zatímco před rokem 1910 se podle údajů Českého statistického úřadu v českých zemích rodilo přes 300.000 dětí ročně, ve válečných letech to nebyla ani polovina.

Po svých 100. narozeninách dostávají obyvatelé ČR vyšší důchod. Zvedá se jim o 2000 korun.

Témata:  senioři důchodci Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy