Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se s dalajlamou nesetká. Ministři to činí jako soukromé osoby

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL) se v úterý setkají s dalajlamou jako soukromé osoby, nikoliv jako reprezentanti vlády. V prohlášení zaslaném ČTK to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Předseda vlády dodal, že sám se s tibetským duchovním vůdcem během jeho návštěvy na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze nesejde. Ministerstvo zahraničí (MZV) ČTK sdělilo, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje.

O víkendu se s dalajlamou setkal v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska, což vyvolalo protesty z čínské strany. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes označilo schůzku Kisky s dalajlamou za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat. Sobotka prostřednictvím tiskového odboru Úřadu vlády ČTK sdělil, že česká vláda celistvost Číny dlouhodobě respektuje celistvost Číny. "Pan Bělobrádek a pan Herman se s dalajlamou setkávají jako soukromé osoby, nikoliv jako reprezentanti vlády," uvedl.

I resort zahraničních věcí ve vyjádření k plánům členů vlády za KDU-ČSL zdůraznil, že Česko "nijak nemění svou politiku jedné Číny a respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Číny". "ČR si je vědoma důležitosti tibetské otázky a stejně jako dříve podporuje navázání konstruktivního a přínosného dialogu mezi ústřední správou a představiteli tibetské komunity uvnitř i vně Tibetu," uvedlo MZV.

Témata:  H. H. Dalajlama Dalajláma Bohuslav Sobotka Pavel Bělobrádek Daniel Herman

Aktuálně se děje

3. května 2024 21:54

Pokud Ukrajina zaútočí na Kerčský most, odpovíme zničujícím úderem, vyhrožuje Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek varovala, že Rusko odpoví "zničujícím odvetným úderem", pokud Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most nebo na anektovaný Krymský poloostrov. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy