Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hašek se stal předsedou klubu zastupitelů jihomoravské ČSSD

Michal Hašek /ČSSD/
Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Dosluhující hejtman Jihomoravského kraje a lídr ČSSD Michal Hašek se dnes stal tajnou volbou předsedou krajského klubu zastupitelů strany. ČTK to řekl hejtmanův náměstek Marek Šlapal, který je nově zvoleným místopředsedou a byl dvojkou na kandidátce. Funkce předsedy klubu zastupitelů není placená.

Ustavující schůze klubu se zúčastnilo osm zastupitelů z celkových 11. Hašek jako jediný kandidát dostal sedm hlasů. "Druhým místopředsedou zastupitelského klubu byl ještě zvolen krajský předseda Roman Hanák," doplnil Šlapal.Hašek už byl předsedou zastupitelského klubu v době, kdy byl hejtmanem lidovec Stanislav Juránek. "Zastával jsem ji v letech 2000 až 2004 a také jsem byl předsedou poslaneckého klubu strany v letech 2006 až 2008," uvedl Hašek.ČSSD se minulý týden dohodla na koalici s hnutím ANO, které vyhrálo volby, a také Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Hnutí ANO se však před volbami vymezilo proti Haškovi. Podmínkou pro koalici bylo, aby neměl v koalici žádnou uvolněnou funkci a nepodílel se na vedení kraje. Hašek proto prohlásil, že žádnou funkci nečeká. Bude pouze koaličním zastupitelem.Hnutí ANO jeho zvolení předsedou respektuje. "Krajské předsednictvo hnutí přijalo doporučení pro ČSSD, aby se Michal Hašek nestal šéfem klubu. Je to ale vnitrostranická záležitost, kterou nemůžeme ovlivnit a respektujeme ji," dodala předsedkyně zastupitelského klubu ANO Taťána Malá, podle níž nemá zvolení Haška předsedou vliv na spolupráci mezi stranami.Hašek byl hejtmanem jižní Moravy osm let a působil také jako předseda Asociace krajů České republiky. Jak už dříve řekl ČTK, nyní pracuje na tom, aby v pořádku předal krajský úřad svému nástupci. Tím má být lídr ANO Bohumil Šimek.

Témata:  Michal Hašek Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy