Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minulost se opakuje: Komunisté chtějí znovu zavést paragraf příživnictví

Vojtěch Filip /KSČM/, pedseda strany
Vojtěch Filip /KSČM/, pedseda strany
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - KSČM chce opět navrhnout zákon o nepromlčitelnosti trestných činů z privatizace a podle předsedy strany Vojtěcha Filipa by se mělo do trestní řádu vrátit příživnictví.

Příživnictví bylo trestným činem v období komunismu. Oficiálním cílem bylo trestat ty, kteří se neživili poctivě. Paragraf byl ale zneužíván pro trestání disidentů a lidí nepohodlných režimu.

"Vážně uvažuji o tom, že je potřeba vrátit do trestního zákona trestný čin příživnictví," řekl Filip. Je podle něj evidentní, že někteří "zneuživatelé sociálních dávek, případně příspěvků nejsou ochotni poctivě pracovat".

Poznamenal, že cílem zákona by nebylo trestat někoho, kdo nepracuje, ale má dostatek prostředků a nežije na úkor někoho jiného. Jako příklad uvedl muže, který žije z nemocenské dávky a bydlí v bytě své exmanželky, která s tím nesouhlasí.

Na tiskové konferenci dnes také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že komunisté chystají zákon o nepromlčitelnosti trestných činů z privatizace. Měl by podle něj umožnit vyšetřit trestné činy týkající se privatizace z 90. let a pomoci státu vrátit odcizené peníze. Komunisté podobný návrh předložili už před několika lety, vláda Petra Nečase ho ale zamítla.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip privatizace

Aktuálně se děje

2. května 2024 14:27

Macron opět otevřel otázku vyslání západních jednotek na Ukrajinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy