Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladí lidé nechtějí do politiky, chybí nové ideje, tvrdí Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg /TOP 09/
Karel Schwarzenberg /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na mezinárodní konferenci Forum 2000 dnes vystoupil někdejší šéf české diplomacie a čestný předseda TOP 09 Kare Schwarzenberg. Při té přežitosti nastínil, proč se mladí lidé nechtějí politicky angažovat.

Podle Schwarzenberga se v politice neobjevují nové ideje a politické strany se ve svých postojích velmi sbližují. Právě to pak odrazuje mladé lidi od aktivní účasti v politickém životě. Nezájem mladých ale podle něj poškozuje celou společnost.

„Problém je, že nemáme žádné nové ideje. Poslední nová politická idea přišla před 50 lety, a to bylo zelené hnutí," řekl bývalý ministr zahraničí. Od té doby podle něj strany pouze opakují stará témata, která ale už zcela neodpovídají potřebám současné společnosti.

Strany se podle něj navíc stále víc programově sbližují. „Začaly si být natolik podobné, že se těžko rozlišuje, co je levice a co je pravice. A pokud není vidět rozdíl mezi stranami, proč by se pro ně měli lidé angažovat?" řekl. Poukázal také nízkou účast v krajských volbách v Česku, k nimž podle něj nepřišli především mladí voliči.

Nezájem podle něj není dobrý pro společnost. Právě mladí by podle něj měli přinést nové nápady do politiky. „Staří politici zůstávají v politice dlouho a nepřicházejí žádní mladí, kteří by je vytlačovali. To podle mě není správně," řekl Schwarzenberg.

Mladí lidé se prý o společenská témata nezajímají. „V minulosti všechny revoluce zahajovala studentská hnutí. Změny po roce 1989 by nebyly možné bez studentů," řekl. "Nyní v celé Evropě vidíme krizový vývoj, ale žádné studentské hnutí zde není. Poprvé v historii se studenti zřejmě soustřeďují jen na studium a na zábavu o prázdninách," dodal.

Na mezinárodní konferenci Forum2000 v Praze dnes vystoupil také tibetský duchovní vůdce dalajlama. Ten mluvil o tom, že současném světě je mnoho problémů, ve srovnání s minulostí je ale situace mnohem lepší. Katolický kněz Tomáš Halík ale při diskusi s dalajlamou varoval před hrozbami nacionalismu a náboženského fundamentalismu.

Témata:  Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy