Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benda navrhuje zamítnutí předlohy o rozšíření pravomocí ombudsmana

Marek Benda na 24. kongresu ODS
Marek Benda na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Vládní předloha o rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv, která od začátku čelí kritice, bude ve Sněmovně čelit návrhu na zamítnutí. Kromě Marka Bendy z ODS se proti ní nově postavil také Úsvit.

Ombudsman má dostat možnost podávat antidiskriminační žaloby a podněty Ústavnímu soudu na rušení zákonů nebo jejich částí. Dolní komora by mohla o předloze rozhodnout v listopadu.

V dnešním opakovaném druhém čtení zamítnutí předlohy navrhl Benda, který označil zákon za „nejhorší součást marxistického tažení, které běží Evropou". „Není v něm nic, co potřebujeme," řekl. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) se proti „nálepkování" ohradil. Stejně by mohl, jak uvedl, říci, že Benda je „myšlenkově ukotven hluboko ve středověku".

Zdeněk Soukup (ANO) a opoziční poslankyně TOP 09 Markéta Adamová se znovu přihlásili k úpravám, které by z novely obě nové pravomoci vypustily. Radka Maxová (ANO) opět uplatnila návrh, podle kterého by dolní komora dostala oprávnění ombudsmana za určitých okolností odvolat. Možné by to bylo kvůli závažnému pochybení nebo kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

I napodruhé prosazoval omezení u antidiskriminačních žalob i sociální demokrat Lukáš Pleticha. Ochránce práv by je mohl dávat jen v případě, pokud na toto porušení zákona narazí při své činnosti. Diskriminace by se navíc musela týkat většího počtu lidí nebo by jí musel být vážně ohrožen veřejný zájem. Ombudsman by se taky musel nejprve pokusit o nápravu jinými prostředky, které může využívat.

Předloha budí mezi poslanci kontroverze od počátku. Ukázalo se to i na červnové schůzi, kdy dolní komora nedala v dílčích hlasováních ombudsmanovi pravomoc dávat podněty Ústavnímu soudu, možnost podávat antidiskriminační žaloby ale zachovala. Protože by se pro takovou podobu novely patrně nenašel dostatečný počet hlasů, dolní komora ji nakonec poslala do opakovaného druhého čtení.

V závěrečném schvalování by poslanci mohli případně přistoupit na návrh ústavně-právního výboru, který by ombudsmanovi nedal právo podávat antidiskriminační žaloby. Podněty k Ústavnímu soudu by musel nejprve projednat sněmovní petiční výbor.

Opoziční Úsvit prostřednictvím poslankyně Olgy Havlové opětovně žádá, aby se ombudsman zaměřil i na ochranu před uplatňováním islámského práva šaríja. Další její návrh reaguje na kritické vyjádření veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové k vnitřnímu řádu jedné ze škol, která zakázala muslimské šátky. Ombudsman by musel podle úpravy dávat přednost hygienickým předpisům před náboženskými pravidly pro odívání.

Témata:  Marek Benda ombudsman Anna Šabatová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy