Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlepší ČSSD vztahy se Zemanem? Poslanci se neshodnou

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na schůzce poslaneckého klubu ČSSD se dnes rozsáhle debatovalo nejen o výsledcích krajských a senátních voleb, ale i o možném zlepšení vztahů strany s prezidentem Milošem Zemanem. 

O tématu jednání informoval předseda klubu Roman Sklenák. O nápravě vztahů s hlavou státu hovořili v posledních dnech někteří vysoce postavení sociální demokraté, podle poslance Jeronýma Tejce či ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera jde však spíš o uměle vyvolané téma.

Před časem se pro zlepšení vztahů s Hradem vyslovil místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec, dnes se v Hospodářských novinách podobně vyjádřil pardubický hejtman Martin Netolický. „Třikrát podtrhuji, že pro budoucnost strany je důležitý předseda (Bohuslav) Sobotka a dobré vztahy s prezidentem," uvedl.

Poslanec Jaroslav Foldyna, známý blízkým vztahem se současnou hlavou státu, ČTK napsal, že klub debatoval hlavně o situaci po krajských a senátních volbách. „Zaměření ČSSD a podobně," uvedl. Dodal, že osobně je pro zlepšení vztahů s prezidentem Zemanem.

Premiér Sobotka Právu naopak řekl, že se Zeman vzdaluje levicovým myšlenkám a příklonem k němu by ČSSD nové voliče nezískala. Dle Dienstbiera však Zeman není sociální demokrat ani levicový politik. „Spíš se posunul k pravicovému extremismu a populismu," uvedl. Zeman podle něj dělá všechno pro to, aby ČSSD poškodil a vyřídil si účty s jejím předsedou.

„Myslím si, že převažuje názor, že je dobré mít dobré vztahy s prezidentem a spolupracovat. Ale já si osobně nemyslím, že bychom se měli k prezidentovi přiklánět v tom smyslu, že by měl řídit sociální demokracii," shrnul Sklenák názory klubu.

Dienstbier ČTK řekl, že ve straně se o vztazích se Zemanem nemluvilo. „Do chvíle, než se objevily některé rozhovory, zřejmě dotazy novinářů, tak se o tom nedebatovalo," uvedl. Podle Tejce jde o uměle vyvolané téma na základě několika vyjádření. „Důležité je, abychom se zamysleli nad programem, ne nad personáliemi. Přiklonění k jednomu či druhému není samo o sobě program," řekl ČTK. Preferoval by debatu, proč strana ztratila podporu a jak by mohla obměnit program.

Situaci v ČSSD v posledních dnech často komentuje Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „ČSSD trpí schizofrenií. Milan Chovanec vyzývá k návratu k Zemanovi, Bohuslav Sobotka se u takového návrhu takřka křižuje hrůzou. Kdo stranu vyléčí?" napsal například v pondělí na twitteru.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy