Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní činitelé: Vztahy s Čínou jsou přínosné, Osobní aktivity politiků nejsou výrazem změny politiky ČR

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nejvyšší ústavní činitelé České republiky se dnes ohradili proti setkání několika českých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Podle zveřejněného prohlášení nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky. Dalajlama byl dnes hlavním hostem mezinárodní konference Forum 2000, která třetím dnem pokračovala v Praze.

Pod prohlášením, které zveřejnily oficiální stránka Pražského hradu, jsou podepsáni prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, předseda vlády Bohuslav Sobotka a Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky.

Činitelé by prý považovali za nešťastné, aby byly takto kýmkoliv vnímány. Vztahy Česka a Číny jsou podle prezidenta, premiéra a předsedů obou komor Parlamentu v posledních letech velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet. S dalajlamou se dnes mimo jiné sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí," stojí v textu.

Setkání s tibetským duchovním vůdcem, 14. dalajlamou, se dnes v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí zúčastnili vedle Hermana také místopředseda lidovců a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová a senátor Petr Šilar (oba KDU-ČSL).

Česká diplomacie už v pondělí sdělila, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje. Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí.

O víkendu se s dalajlamou setkal v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska, což vyvolalo protesty z čínské strany. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě. Čínské ministerstvo zahraničí označilo schůzku Kisky s dalajlamou za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat.

Už v pondělí premiér sdělil, že česká vláda celistvost Číny dlouhodobě respektuje. „Pan Bělobrádek a pan Herman se s dalajlamou setkávají jako soukromé osoby, nikoliv jako reprezentanti vlády," uvedl. Hermanův stranický kolega, vicepremiér Pavel Bělobrádek, se ranní schůzky navzdory pondělnímu vyjádření nezúčastnil.

Společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky, které je uveřejněno na internetových stránkách Kanceláře prezidenta republiky:

Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky, chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.

Vztahy obou našich zemí a jejich výrazný rozvoj v posledních letech považujeme za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet.

Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány.

Prezident České republiky Miloš Zeman

Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček

Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka

Jiří Ovčáček, ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

Témata:  H. H. Dalajlama Česká republika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy