Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovečtí ministři se sešli s dalajlámou. A strhla se mela

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Lidovečtí ministři Pavel Bělobrádek a Daniel Herman se v Praze sešli s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. I když už předem avizovali, že to činí jako soukromé osoby, strhl se kolem setkání pořádný poprask. Ten se ještě umocnil, když k celé věci vydali prohlášení nejvyšší ústavní činitelé.

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka a šéfové obou komor Jan Hamáček a Milan Štěch v prohlášení zdůraznili partnerství s Čínou, jejíž je Tibet součástí.

„Vztahy obou našich zemí a jejich výrazný rozvoj v posledních letech považujeme za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet. Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány," píše se v prohlášení.

Ministr kultury Herman na tato slova obratem zareagoval na Twitteru. „Jestli se k setkání MK (ministerstvo kultury, pozn. redakce) s duchovním mají potřebu vyjadřovat čelní ústavní činitelé, aby 'zachraňovali' partnerství,nestojí na hliněných nohou?" rýpnul si ministr.

„Přátelství, soucit, pokoj v srdci, harmonie, dialog, láska. To jsou hlavní pojmy, které zaznívaly při setkání s dalajlámou. Komu toto může vadit?" táže se Herman.

Bělobrádek už před několika dny uvedl, že jde o soukromé setkání. „Setkání ministra kultury a Jeho Svatosti dalajlamy, kterého se zúčastním, je setkání soukromé a duchovní. Není to setkání za vládu ČR," napsal na Twitteru.

V mém oblíbeném seriálu Yes minister říkaji: "Politika je o přežití do příštích voleb, zahraniční politika o přežití do příštího století."

— Jan Hamáček (@jhamacek) 18. října 2016

 

„V mém oblíbeném seriálu Yes minister říkaji: 'Politika je o přežití do příštích voleb, zahraniční politika o přežití do příštího století'," napsal ke kauze Hamáček. Jeho slova pobouřila nejen některé diskutující, kteří mluvili o absenci páteře či o tom, jak se kvůli všemu stydí. „Pouze jsme zopakovali oficiální pozici ČR vůči ČLR, která se nezměnila od roku 1993," odmítal kritiku uživatelů Hamáček.

„Nemáte právo nám k tomu přežití ordinovat servilitu a ohnutou páteř. Té si nikdo neváží a já s ní žít nechci," vzkázal v reakci na Hamáčka šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministrů se zastal také místopředseda strany Marek Ženíšek. „A nezapomenout rychle ještě dnes poslat ambasádě ČLR, nejlépe donést osobně, uklonit se, pokleknout, omluvit se a slíbit, že příště se polepšíme!" komentoval prohlášení nejvyšších ústavních činitelů na Facebooku.

Témata:  H. H. Dalajlama Daniel Herman Jan Hamáček

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy