Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie chce obžalovat dva muže kvůli bombě v autobusu

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Česká policie navrhla obžalovat dva muže v kauze nástražného systému, který byl loni v květnu nalezen v autobusu na lince z Prahy do Varny. Za pokus o obecné ohrožení jim hrozí osm až 15 let vězení.

Zařízení bylo odhaleno v zavazadlovém prostoru na dálničním odpočívadle v Maďarsku. V autobusu cestovalo přes 30 lidí, zápalná směs nevybuchla jen díky náhodě.

"Vyšetřování již bylo ukončeno a v minulých dnech byl spisový materiál předán na Městské státní zastupitelství v Praze s návrhem na podání obžaloby na dvě obviněné osoby," uvedl dnes mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Policie muže obvinila loni v září, tedy čtyři měsíce po činu. Umístěni tehdy byli do vazby. Hlavním konstruktérem nástražného systému byl podle dřívějšího vyjádření detektivů muž z Ruska, který s dalším dosud neznámým člověkem naplnil pětilitrový plastový kanystr směsí benzinu a polystyrenu. Spouštěcím mechanismem se měla stát litrová plastová láhev naplněná stejnou směsí.

Druhý z obviněných podle policie koupil od údajného komplice pod smyšleným jménem místenku na autobusovou linku. Oba pak společně přinesli nástražný systém ve sportovní tašce. Jeden muž se vydal na cestu, v Brně vystoupil a tašku nechal v zavazadlovém prostoru. Nástražný systém našel řidič poté, co se autobusem začal šířit zápach štiplavé látky.

Policie v minulosti uvedla, že není jasný motiv, protože obvinění s detektivy nespolupracovali. Vyšetřovatelé se však domnívali, že by mohlo jít o konkurenční boj provozovatelů mezinárodní dopravy.

Témata:  bombové útoky Autobusy krimi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy