Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsluhy se zřejmě nebudou zdaňovat, schválila Sněmovna

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes schálila nařízení, podle kterého nemají výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů podléhat zdanění. Novela nyní míří do Senátu.

Sněmovna dnes schválila hlasy 140 ze 167 svých přítomných členů daňovou novelu poslanců ČSSD a KSČM, jež změnu předpokládá a týká se i odbytného.

Pokud normu potvrdí taky Senát a podepíše prezident, stát by od příštího roku nedanil ani příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu. Státní rozpočet by přišel změnami podle předkladatelů nejvýše o 1,5 miliardy korun ročně.

Nynější novela má podle předkladatelů zejména "napravit" nahlížení na výsluhy. Podobně jako příspěvek na bydlení je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku, uvedli autoři v důvodové zprávě. Předlohu kritizoval předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který upozornil na to, že se znovu zavádí daňová výjimka.

Témata:  Armáda České Republiky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky výsluhy

Aktuálně se děje

6. května 2024 9:48

Izraelská armáda před plánovanou invazí zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy