Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvička míří k soudu. Podněcuje nenávist, říká státní zástupce

Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Marek Černoch a Martin Konvička na demonstraci proti uprchlíkům
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - Státní zástupce obžaloval lídra Bloku proti islámu Martina Konvičku. Viní jej z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.

Konvička se podle žalobce přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod dopustil svými výroky na internetu. Konvičkovi za to hrozí až tříleté vězení. ČTK to dnes řekl českobudějovický státní zástupce Josef Richtr.

"Mám za to, že svým jednáním veřejně podněcoval k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině a náboženství. V tomto případě konkrétně tedy vůči náboženství islámskému, respektive k těm, kteří toto náboženství vyznávají," uvedl Richtr.

Dodal, že obžaloba se týká několika konkrétních výroků, které Konvička prezentoval na internetu. V jednom z nich stojí: "Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás muslimové nameleme do masokostní moučky." V dalším případě podle žalobce Konvička uvedl: "Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami."

Případ bude řešit českobudějovický okresní soud. V případě prokázání viny Konvička nemusí skončit ve vězení, Richtr uvedl, že připadají v úvahu i alternativní tresty. Mezi ně patří například domácí vězení, obecně prospěšné práce, peněžitý trest, zákaz pobytu nebo vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce.

Témata:  Martin Konvička

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy