Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Banga má dostat cenu od Nadace Charty 77. Rasisté, polibte mi, vzkazuje svým kritikům.

Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu, který již od svých 13 let působí na české hip hopové scéně.
Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu, který již od svých 13 let působí na české hip hopové scéně.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Zpěvák a hudebník Radek Banga získá cenu Františka Kriegla, kterou každoročně uděluje Nadace Charty 77. Ocenění dostal za „odvážný občanský postoj", když při loňském vyhlašování hudebních cen Zlatý slavík protestoval proti ocenění skupiny Ortel. Ta je považována kvůli svým textům za rasistickou a xenofobní. Stejně jako po Slavících, i teď se Banga stal terčem rasistických útoků.

Banga by měl cenu dostat v květnu v rezidenci pražských primátorů. Nadace Charty 77. „Sál zaplněný celebritami české popmusic skupině Ortel zdvořile aplaudoval. Radek Banga, který je Rom, po skončení ceremoniálu čelil záplavě hrozeb jemu samotnému i celé jeho rodině. Nebojácně však své výhrady k textům skupiny Ortel opakoval. Stal se tak příkladem odvahy postavit se neonacismu nejen pro své vrstevníky, ale pro celou občanskou společnost," poznamenali zástupci nadace k zásluhám Radka Bangy.

Od roku 1990 je cena Františka Kriegla udělována za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika.

Stejně jako po Zlatém slavíkovi, i teď Bangovi přichází celá řada vulgárních a rasistických komentářů například prostřednictvím sociálních sítí. Našli se ale i tací, kteří mu na Facebooku vyjádřili podporu.

K těm, kteří jej kritizují, se na svém facebokovém profilu vyjádřil i sám Banga. „Jako jedno se musí nechat - když rozkliknu některé profily těch, co mi rasisticky nadávají, je mi jich i líto. To je fakt většinou takovej vizuál, že je to k pláči..“ rýpnul si do nich.

O něco později jim poslal důrazný vzkaz: „Vážení rasisté, mám pro vás důležitý vzkaz, čtěte: POLIBTE MI.“ Jeho slova vyvolala další bouřlivou a často i sprostou debatu. „Tak co k tomu dodat. Se vlastně bavím jen nad tím, kolik lidí se poznalo. „Rasisti - polibte mi" a kolik lidí reaguje. Hehe.. Jako sociologický průzkum super. Jako anketní otázka jsi/nejsi rasista? taky super. Tak jen dál Ortelovci. Bojujte za svého pána. Sloužíte dobré věci!“ dodal k hádkám Banga.

Zpráva o udělení ceny Bangovi neunikla ani známému bojovníkovi proti islámu Martinu Konvičkovi, který měl potřebu se k ní také vyjádřit. „O Hnídkovi/Ortelovi JE ZNÁMO, že má na Romy pifku. Samotnému se mi to nelíbí, ale nenadělám s tím nic. Hnídek/Ortel nicméně má právo mít pifku, na koho chce, Nevím o tom, že by za posledních cca 5 let, co je slavný, proti Romům nějak aktivně brojil. Stejně tak má Hnídek/Ortel pifku na islám. Je zde ale zásadní rozdíl - Romem se člověk rodí, machometánem ne; Rom nemůže přestat být Romem, machometán může přestat být machometánem,“ shrnul postoje skupiny Ortel a jejího zpěváka, civilním jménem Tomáše Hnídka.

„Islám, na rozdíl od Romů, ohrožuje civilizaci a svět, jak je známe - a z řady důvodů ohrožuje víc Romy, než ostatní. Banga popletl dvě Hnídkovy agendy - romskou a antiislánskou či "vlasteneckou". Nedivím se mu, že nesouhlasí s tou první - ale Hnídek nevyhrál slavíka za mladistvé kecy proti Romům, ale za novější postoje, které se projevily v hitech typu "Mešita". Hnídek/Ortel nemusí být kámošem Romů, ale odporem k islamizaci pomáhá i jim - což je ovšem na Bangu příliš těžké sousto,“ myslí si Konvička

S cenou pro Bangu ale nesouhlasí. „Udělení té ceny je ale trapné z jiného důvodu. Má nějak souviset s občanskou statečností. Ovšem kopat do kapely, do které kope drtivá většina "umělecké fronty", tisk, politici atd., za s taková statečnost není. V posledku to ublíží Bangovi (zviditelní ho to coby vola) i Romům,“ tvrdí.

Témata:  Radoslav Banga Martin Konvička skupina Ortel

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy