Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman hájí prohlášení o Číně. Herman mohl vyvolat špatný dojem tvrdí

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Po úterním setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou vzniknout dojem, že jeho stanovisko je stanoviskem vlády. Pro televizi Prima to dnes uvedl prezident Miloš Zeman. Reagoval tak na debatu, kterou vyvolalo setkání některých politiků s dalajlámou a následně vydané prohlášení nejvyšších ústavních činitelů.

Zeman byl mezi čtyřmi nejvyššími ústavními činiteli, kteří v úterý večer vydali prohlášení, podle něhož by bylo nešťastné, aby byla setkání politiků kýmkoliv vnímána jako výraz změny oficiální politiky vzhledem k Číně.

Prezident za prohlášením stojí. „Jinak by mohl v nezainteresovaných kruzích vzniknout dojem, že stanovisko ministra Hermana je stanoviskem celé české vlády a tento dojem by byl nepochybně chybný," řekl televizi Prima.

Podobné postoje podle něj mohou ohrozit čínské investice v Česku. „Samozřejmě, že nemáme zájem likvidovat velkou práci, kterou zde odvedl ministr zahraničí, premiér, další ministři, ale také hejtmani v rámci regionální spolupráce s čínskými provinciemi, a koneckonců i já," řekl Primě.

Prohlášení kritizovala řada českých politiků. Padesát zákonodárců se dnes setkalo s dalajlamou na půdě Senátu. Některé vysoké školy v reakci na prohlášení pět minut před polednem vyvěsily tibetskou vlajku.

Témata:  Miloš Zeman H. H. Dalajlama Čína

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy