Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omezování svobody slova: Autogramiáda Kláry Samkové a knihy Proč islám nesmí do Česka se nekoná

Klára Samková
Klára Samková
Foto: Eva Javůrková

Praha/Brno – Známá advokátka a bojovnice proti islámu Klára Samková napsala knihu Proč islám nesmí do Česka. V rámci propagace měla v pátek proběhnout v jednom z brněnských knihkupectví její autogramiáda. Ta ale nakonec byla zrušena. Podle knihkupectví kvůli celé řadě stížností a negativních reakcí. Podle Samkové je to ale jinak.

O zrušení autogramiády informovalo mimo jiné nakladatelství Bondy. „Vše už bylo připravené - doktorka Samková přislíbila účast, plakáty vytištěny a umístěny, hosté a média pozváni. Dnes nám však vedení knihkupectví oznámilo, že autogramiádu vzhledem k 'odporu, který tato kniha u lidí v obchodě i na sociálních sítích vyvolává', ruší!" uvedl v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, jednatel nakladatelství Luboš Y. Koláček.

„Na žádost, aby nám bylo blíže upřesněno co konkrétně se děje nám zástupkyně této firmy paní Marie Bubeníková sdělila, že jejich web je prý zahrnut kritickými reakcemi klientů a do kamenného knihkupectví přicházejí zákaznici, kteří jim spílají za úmysl uspořádat v obchodě autogramiádu ke knize Proč islám nesmí do Česka. A že se to projevuje na ratingu spokojenosti zveřejněném na webu," píše Koláček s tím, že na jejich webu nic takového nenašel.

„Vzhledem k tomu, že dosavadní jednání o autogramiádě s knihkupci BN probíhalo k oboustranné spokojenosti, musíme se domnívat, že knihkupectví Barvič a Novotný bylo v této věci podrobeno nějakému vážnému nátlaku a velmi nás mrzí, že mu podlehlo," dodává jednatel nakladatelství s tím.

„Fakt, že brněnské setkání s Klárou Samkovou bylo 'seshora' zakázáno vnímáme jako vážný pokus omezit svobodu slova a legální diskusi o postavení islámu v moderní evropské kultuře a doufáme, že je jen náhodou, že k němu dochází právě v moravské metropoli, která je podle našich informací i metropolí tuzemského 'tolerantního' islámu," dodal Koláček.

Ke zrušení akce se na sociálních sítích vyjádřila i Samková. „Prohlašuji, že Barvič - Novotný, potažmo Kanzelsberger ode mne už neuvidí ani korunu... I s ohledem na skutečnost, že poslední 'štací' mojí mámy, středoškolské profesorky dějepisu a češtiny, byla právě Knihkupecká škola, tak to považuji za obzvláště smutné," uvedla.

O něco později přidala další prohlášení. „Zbabělé Knihkupectví Barvič a Novotný píše, že 'Autogramiáda Kláry Samkové byla zrušena'. OMYL: Moji autogramiádu jste zrušili VY! Předpokládám ovšem, že moji knihu budete nadále prodávat a brát z ní zisky...Tomu já říkám pokrytectví..." zuří advokátka.

Nakonec také naznačila, kdo by za vším mohl stát. „Myslím, že už je jasno v tom, kdo může za stanovisko Knihkupectví Barvič a Novotný ohledně zrušení mojí autogramiády: samozřejmě, důkazy na to 'nejsou'... ale je fakt, že knihkupectví sídlí v budově, která patří městu Brnu... A na postu náměstka je kdo???? Jo - já zapomněla - svoboda slova...„ dodala s narážkou na brněnského náměstka Matěje Hollana (Žít Brno).

Témata:  Klara Samkova Brno

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy